Botnet test gestolen inloggegevens bij banken

password-1433221-m

Veel gebruikers kiezen ervoor wachtwoorden bij meerdere online diensten te gebruiken. Hoe gevaarlijk dit is laat een nieuwe trend zien. Cybercriminelen gebruiken steeds vaker botnets om geautomatiseerd gestolen inloggegevens uit te proberen bij de online omgevingen van banken.

Met regelmaat verschijnen op internet gestolen inloggegevens, die in veel gevallen op ondergrondse marktplaatsen te koop worden aangeboden. Cybercriminelen verzamelen deze inloggegevens, en importeren deze in een botnet. Dit netwerk van geïnfecteerde machines zet vervolgens een testsessie op, waarbij met alle inloggegevens wordt geprobeerd in te loggen bij getroffen bedrijven. Na deze test blijft een lijst over met correcte inloggegevens, waarmee dus kan worden ingelogd. Met deze gegevens probeert het botnet vervolgens in te loggen op de online omgeving van verschillende banken.

Gedrag van gebruikers imiteren

Geautomatiseerde inlogpogingen kunnen allerlei alarmbellen laten afgaan. Om hun aanval te maskeren is botnet zo geconfigureerd dat deze onder de radar opereert, onder andere door bewust langzaam te werk te gaan. Ook probeert het netwerk actief gedragspatronen van gebruikers te imiteren en de locatie van gebruikers na te bootsen om beveiligingsfeatures te omzeilen.

Daarnaast merkt ThreatMetrix op dat cybercriminelen ook steeds vaker geautomatiseerd gestolen creditcards testen. Dit doen zij door kleine betalingen van zo’n 5 dollar te doen aan goede doelen. Indien deze betalingen worden geaccepteerd weten de aanvallers zeker dat het gestolen creditcardnummer ook daadwerkelijk bruikbaar is.

Unieke wachtwoorden

De nieuwe trend laat zien hoe belangrijk het is voor ieder account een uniek wachtwoord te gebruiken. Indien een uniek wachtwoord uitlekt is deze immers alleen bruikbaar bij de getroffen dienst of website, zonder dat dit impact heeft op andere accounts van gebruikers. Dit voorkomt dan ook dat aanvallers door toegang te verkrijgen tot één account, ook toegang hebben tot allerlei andere accounts.

Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

WatchGuard breidt mogelijkheden voor identiteitsbescherming uit met AuthPoint Total Identity Security-bundel

WatchGuard breidt mogelijkheden voor identiteitsbescherming uit met AuthPoint Total Identity Security-bundel

WatchGuard Technologies lanceert vandaag AuthPoint Total Identity Security. Een uitgebreide bundel die de bekroonde AuthPoint multifactorauthenticatie (MFA)-oplossing combineert met zakelijk wachtwoordbeheer en mogelijkheden om darkwebcredentials te monitoren.

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.