Chinese zakenman bekend datadiefstal bij defensiebedrijven

hamer-rechter-rechtszaak

Een Chinese zakenman heeft in een Amerikaanse rechtbank bekend gevoelige informatie te hebben gestolen van Amerikaanse defensiebedrijven, waaronder Boeing. Dit deed de man door IT-systemen en -netwerken van defensiebedrijven te laten hacken.

De man werd in 2014 in Canada aangehouden nadat hij probeerde gestolen informatie te verkopen. Nu bekent de man schuld in de zaak. De zakenman zegt met twee Chinese hackers te hebben samengewerkt. Hij wees hierbij interessante doelwitten aan, waarna zijn twee handlangers deze bedrijven hackten en data stolen.

Gestolen informatie vertalen

Zodra de hackers toegang hadden weten te krijgen tot de IT-systemen van een bedrijf stuurden zij een overzicht van de aanwezige data naar de Chinese zakenhuis, die zelf werkzaam is in de luchtvaartsector. Hij gaf vervolgens aan welke data gestolen moest worden. Zodra de data was buitgemaakt vertaalde de man de data van het Engels naar het Chinees.

De drie zouden onder andere hebben toegeslagen bij Boeing, waar zij 65GB aan data wisten buit te maken. De aanvallers zouden zich onder andere hebben gericht op informatie over het militaire transportvliegtuig C-17 en de straaljagers F-22 en F-35 (Joint Strike Fighter). In totaal zou data over 32 projecten van het Amerikaanse leger zijn gestolen.

Gevangenisstraf en geldboete

De zakenman hangt een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en een geldboete van 250.000 dollar boven het hoofd. De Amerikaanse rechter doet op 13 juli uitspraak in de zaak.

Meer over
Lees ook
Datadiefstal Yahoo blijkt niet het werk te zijn van staatshackers

Datadiefstal Yahoo blijkt niet het werk te zijn van staatshackers

De massale datadiefstal bij Yahoo in 2014 is niet werk van zogeheten staatshackers, maar van een groep professionele cybercriminelen. Deze groep zou zichzelf verhuren aan derde partijen voor het uitvoeren van cyberaanvallen. Dit meldt beveiligingsbedrijf InfoArmor. Het bedrijf heeft alle informatie die beschikbaar is over de cyberaanval op Yahoo g1

Yahoo: ‘Geen verband tussen datalekken uit 2014 en 2016’

Yahoo: ‘Geen verband tussen datalekken uit 2014 en 2016’

Yahoo maakte onlangs bekend in 2014 getroffen te zijn door een cyberaanval waarbij gegevens van een half miljoen gebruikers zijn gestolen. Deze datalek blijkt geen verband te houden met de inloggegevens van 200 miljoen Yahoo gebruikers die in augustus op internet te koop werden aangeboden. Dit heeft Yahoo bevestigd tegenover Dark Reading. In augus1

Boze klant sleept Yahoo voor de rechter na datalek

Boze klant sleept Yahoo voor de rechter na datalek

Een boze klant van Yahoo sleept het Amerikaanse bedrijf voor de rechter wegens nalatigheid rond de cyberaanval in 2014. Bij deze onlangs bekend gemaakte cyberaanval werden gegevens van ruim 500 miljoen Yahoo gebruikers gestolen. Persbureau Reuters meldt dat de Amerikaan Ronald Schwartz een aanklacht heeft ingediend tegen Yahoo bij de rechtbank in1