CSA: 'Veel cloudapps blijven buiten beeld van de IT-afdeling'

hacker3

Veel security- en IT-professionals hebben nauwelijks inzicht in cloudapps die op het bedrijfsnetwerk draaien. Gemiddeld denken professionals dat er 23 apps op het bedrijfnetwerk actief zijn. Leveranciers van dergelijke apps schatten het aantal echter op zeker 500. Een groot verschil.

Dit blijkt uit onderzoek van de Cloud Security Alliance (CSA). Ruim de helft van de IT- en security-professionals stelt dat binnen zijn bedrijf 10 of minder cloudapps draaien. 87% houdt het op 50 cloudapps of minder. Gemiddeld komt het geschatte aantal cloud-gebaseerde apps uit op 23 apps per bedrijf. Leveranciers van cloudapps schatten het aantal echter zeker op 500 apps per dag.

Zorgwekkend

De CSA stelt dat het enorme verschil opvallend, maar zeker ook zorgwekkend is. Professionals kunnen immers apps waarvan zij het bestaan niet weten ook niet effectief beheren. "De resultaten zijn zowel opvallend als zorgwekkend", zegt Jim Reavis, CEO van de CSA. "Iets wat je niet kunt zien is moeilijk te beheren. Professionals die inzicht hebben in slechts 10% van het daadwerkelijke cloudgebruik kunnen geen goed beleid introduceren om zowel gebruikers als data te beschermen. Tools die helpen cloudapps te ontdekken en analytische tools om de naleving van het beleid en beperkingen voor cloudapps te controleren zijn dan ook van groot belang op de werkvloer, zeker indien via cloudapps wordt gewerkt met gevoelige data."

Voor de cloudapps waarvan het gebruik wel bekend hebben IT- en security-professionals doorgaans overigens wel een effectief beleid opgesteld. De professionals richten zich hierbij met name op cloudapps voor data-opslag en back-up, waaruit blijkt dat de professionals met name bezorgd zijn over het uitlekken van gevoelige data.

Lees ook
Genetec: bedrijven kiezen versneld voor cloud- en hybride fysieke security oplossingen

Genetec: bedrijven kiezen versneld voor cloud- en hybride fysieke security oplossingen

Genetec Inc., leverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft het ‘2024 State of Physical Security Report’ gepubliceerd. Aan dit onderzoek, dat gaat over de beveiligingsstrategieën die organisaties hanteren, deden wereldwijd meer dan 5.500 specialisten op het gebied van fysieke bev1

De evolutie van cybersecurity van de afgelopen 20 jaar

De evolutie van cybersecurity van de afgelopen 20 jaar

De cloud zoals wij die nu kennen, bestond twintig jaar geleden nog niet. Ook waren er geen Internet of Things (IoT)-sensoren en zelfs niemand wist wat Gmail was. De cyberdreigingen en tactieken van cybercriminelen ontwikkelden zich de afgelopen twee decennia sterk. Maar dat geldt ook voor de oplossingen.

CISO community en CISO Platform officieel opgericht

CISO community en CISO Platform officieel opgericht

De CISO community en het bijbehorende CISO Platform Nederland zijn een feit. De nieuwe combinatie ondersteunt Chief Information Security Officers (CISO’s) van Nederlandse bedrijven in verschillende sectoren, non-profitorganisaties en de overheid. Doel is samenwerken, kennisdelen, wederzijdse ondersteuning, competentieopbouw, cyberbeveiligingsbehee1