Cybercriminelen kopiëren helpdesk van Britse bank op Twitter

Cybercriminelen hebben een Twitter-account van de helpdesk van de Engelse Metro Bank gekopieerd en nietsvermoedende klanten doorverwezen naar een phishingwebsite. De fraudeurs hebben de legitieme helpdesk van de bank op Twitter één-op-één gekopieerd, waardoor de valse helpdesk nauwelijks van echt te onderscheiden is.

WeLiveSecurity wijst op het Twitter-account @AskMetroBank. Het account lijkt op het eerste oog eigendom te zijn van de Metro Bank, maar is in werkelijkheid in handen van cybercriminelen. De legitieme Twitter-accounts van de Metro Bank zijn @Metro_Bank en @MetroBank_Help.

Phishingwebsite

De fraudeurs hebben contact opgenomen met klanten van Metro Bank die via de legitieme Twitter-accounts contact op namen met de bank. In een bericht verwezen zij deze klanten door naar een vermoedelijke phishingwebsite en verzochten hen in te loggen om hun account te updaten. Het is onduidelijk hoeveel klanten ook daadwerkelijk in de truc zijn getrapt.

De fraudeurs zijn uitsluitend op 4 september actief te zijn geweest via het Twitter-account en lijken hun activiteiten inmiddels te hebben gestaakt. Opvallend is dat het Twitter-account nog steeds bezocht kan worden en nog niet door Twitter is geblokkeerd.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt