Stellar Data Recovery ziet vier belangrijke ontwikkelingen

Innovatie is een permanent proces geworden. We kunnen er rustig van uit gaan dat geen enkel bedrijf over 10 jaar nog hetzelfde doet als nu. Dat geldt ook voor data recovery bedrijven. Opslagmedia zijn de laatste jaren sterk veranderd en zullen dat blijven doen. Stellar Data Recovery vroeg zich af hoe de toekomst van data recovery en data erasure er ziet.

Data recovery is permanent in ontwikkeling, net als de rest van de IT-industrie. Er heerst een doorlopende race naar ‘The Next Big Thing’, waar diverse gerenommeerde fabrikanten zich mee bezig houden. De huidige trends geven aan dat vooral de capaciteit van dataopslag flink zal toenemen, iets waarvoor we nieuwe technieken nodig hebben. Magnetische opslagmedia zullen waarschijnlijk te kwetsbaar blijken, Stellar Data Recovery zet vier belangrijkste toekomstige technieken op een rij:

Glazen geheugen

Uitgebreide tests met kwartsglas vormen een belangrijke ontwikkeling. Wetenschappers zoeken al langer naar materialen die gegevensopslag met hoge capaciteit mogelijk maken en tegelijkertijd minder gevoelig en kortstondig zijn dan de magneto-mechanische harde schijf. Onderzoekers aan de Universiteit van Southampton hebben hiermee reeds successen geboekt, net als fabrikant Hitachi.

Holografische optische media

Optische media zoals zoals CD’s en DVD’s verdwijnen steeds meer naar de achtergrond, vanwege hun gevoeligheid voor krassen en de beperkte capaciteit. Wetenschappers geloven in een holografische of multidimensionale variant van de optische media, al heeft het faillissement van de ontwikkelaar het project HVD (Holographic Versatile Disc) helaas vertraagd.

Eiwit-coating

Een speciale eiwit-coating maakt het mogelijk eenvoudige optische opslagmedia zoals DVD’s om te zetten naar een innovatief opslagapparaat, goed voor 50 terabyte aan data. De Harvard Medical School maakt hiervoor gebruik van de halobacterium salinarum. Dit eiwit zet zich via lichtbestraling om naar een stof die kan dienen als energie-opslag. De houdbaarheid hiervan is helaas nog zeer beperkt.

Racetrack geheugen

Sinds 2008 werkt men tenslotte aan een nieuw magneto-elektronisch opslagmedium dat gegevens opslaat in ferromagnetische nanodraden. Dankzij de beperkte plaatsbehoefte hiervan kunnen zij bij een driedimensionale opstelling tot 100x meer opslagdichtheid bieden dan het huidige Flash-geheugen.

Kees Jan Meerman, managing director Stellar Data Recovery Europe: "Er zijn grote uitdagingen voor de toekomst. Zowel op het gebied van data recovery als op het gebied van secure data erasure. Hoe wissen we in de toekomst gegevens uit een glazen geheugen? Ons laboratorium zal er waarschijnlijk heel anders uit zien. Zodra we de eerste hersteloperaties van een van deze nieuwe media-dragers hebben uitgevoerd zullen we dat direct laten weten".

Meer over
Lees ook

Microsoft gaat de strijd aan met informatieverzoek rond Ierse data

Microsoft verzet zich tegen een dataverzoek van de Amerikaanse overheid. Het bedrijf stapt naar een hogere rechter om te voorkomen dat het bedrijf informatie uit een Iers datacenter hoeft te overhandigen aan een Amerikaanse rechter. Het Amerikaanse technologiebedrijf ontving al in december 2013 een dataverzoek dat door de Amerikaanse rechter werd goedgekeurd. Microsoft is het niet eens met dit verzoek en stapte naar de rechter met het verzoek het dataverzoek af te wijzen. Dit verzoek werd door de rechter van tafel geveegd. Microsoft besluit daarom nu naar een hogere rechter in New York te sta1

SURF introduceert beveiligde opslag in de cloud voor Nederlandse universiteiten

SURF introduceert beveiligde opslag in de cloud voor Nederlandse universiteiten

SURF introduceert een nieuwe beveiligde 'personalcloudstorage-dienst'. SURFdrive is speciaal op verzoek van de Nederlandse universiteiten ontwikkeld door de 2 SURF-organisaties SURFnet en SURFsara. Het aantal online tools die binnen het onderwijs- en onderzoeksdomein worden gebruikt voor het delen en synchroniseren van gegevens groeit snel. De too1

Veel Benelux-bedrijven zijn niet bewust van nieuwe Europese databeschermingswetgeving

Veel Benelux-bedrijven zijn niet bewust van nieuwe Europese databeschermingswetgeving

4 op de 10 bedrijven in de Benelux is zich niet bewust zijn van het feit van een nieuwe Europese wet voor databescherming, die binnenkort van kracht wordt. De nieuwe EU General Data Protection Regulation is opgesteld om één lijn te trekken in de wetgeving over databescherming. Slechts 15 procent van de organisaties in de Benelux weet goed wat deze1