Doe altijd aangifte als je wordt afgeperst met ransomware

Wie afgeperst wordt met ransomware zou hiervan altijd aangifte moeten doen. Dit adviseert Martijn Egberts, landelijk officier van justitie cybercrime.

“‘Ransomware’ is gijzelingssoftware. Met deze malware sluiten cybercriminelen je computer af of versleutelen ze je bestanden. Zodat je niet meer bij je waardevolle foto’s kan, je schoolwerk of je proefschrift. De crimineel wil je probleem best oplossen, dan moet je even geld overmaken naar hem. Deze vorm van afpersing is succesvol: menig slachtoffer betaalt”, legt Egberts uit.

Op zoek naar sporen van de daders

Egberts adviseert slachtoffers van afpersing met ransomware altijd aangifte te doen en hier haast bij te maken. Dit stelt de politie en het OM in staat een sample van de malware te vinden. Hiermee kunnen zij samen met bedrijven onderzoek doen naar mogelijke sporen van de daders. Egberts wijst op een de recente aanhouding van twee jongens op verdenking van het verspreiden van ransomware.

De landelijk officier ziet dat veel slachtoffers terughoudend zijn met het doen van aangifte. Vaak zouden mensen denken dat zij zelf ook iets hebben gedaan wat niet helemaal klopt. Egberts benadrukt dat aangifte doen van belang is. Het feit dat gebruikers bijvoorbeeld een illegale versie van software geïnstalleerd hebben zou hierbij geen drempel moeten zijn.

Meer over
Lees ook
Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1