Driekwart van de Nederlanders is bekend met mobiele malware

Hand holding mobile smart phone

73% van de Nederlanders weet dat zij ook op hun smartphone malware kunnen binnenhalen. Tegelijkertijd gebruikt slechts 43% software die hun smartphone beveiligt tegen virussen of hackers

Dit blijkt uit onderzoek van Telecompaper onder leden van het Consumer Panel in oktober 2015. Slechts 9% van de Nederlanders blijkt niet op de hoogte te zijn van het bestaan van mobiele malware. 36% heeft geen software geïnstalleerd waarmee zij zich tegen malware kunnen beschermen.

Wachtwoorden

55% van de smartphonegebruikers beschermd zijn apparaat met één of meerdere wachtwoorden. Ongeveer een derde doet dit niet. 30% geeft aan maatregelen te hebben genomen om data van hun smartphone te kunnen wissen, bijvoorbeeld nadat deze is gestolen. 43% heeft dit niet gedaan. Het aantal mensen dat maatregelen heeft genomen om hun smartphone na verlies of diefstal terug te vinden ligt op 41%.

Als we kijken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen blijken mannen vaker bekend te zijn met virussen of malware dan mannen. 78% van de mannen stelt bekend te zijn met mobiele malware, terwijl dit percentage onder vrouwen op 69% ligt.

Lees ook
security.txt verplicht voor overheid

security.txt verplicht voor overheid

Per 25 mei 2023 is security.txt toegevoegd aan de 'Pas toe of leg uit'-lijst van Forum Standaardisatie. Dit betekent dat Nederlandse gemeenten, provincies, rijk, waterschappen en alle uitvoeringsorganisaties verplicht zijn om deze open standaard toe te passen.

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys Threat Research brengt 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen aan het licht

Qualys detecteerde in 2022 wereldwijd meer dan 2,3 miljard kwetsbaarheden in IT-middelen. Cybercriminelen maken hier steeds opportunistischer en flexibeler misbruik van om succesvolle aanvallen uit te voeren. Dit blijkt uit het 2023 TruRisk Research Report van de Qualys Threat Unit (TRU)

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.