Eerste ernstige XP-kwetsbaarheid die niet meer wordt gedicht is een feit

internet-explorer8-logo

De eerste ernstige kwetsbaarheid in Windows XP die niet meer door Microsoft zal worden gedicht is een feit. Microsoft meldt dat Internet Explorer (IE) 6 tot en met 11 een ernstige kwetsbaarheid bevat. IE 6 t/m 8 is echter ook beschikbaar voor Windows XP. Voor dit besturingssysteem gaat Microsoft geen updates meer beschikbaar stellen, wat betekent dat het gat in Windows XP niet meer wordt gedicht.

Microsoft trok begin deze maand de stekker uit Windows XP. Het bedrijf geeft geen technische ondersteuning meer aan het verouderde besturingssysteem, wat betekent dat het IT-bedrijf geen updates meer verstrekt aan gebruikers. Kwetsbaarheden die na 8 april worden aangetroffen in Windows XP worden hierdoor niet meer gedicht, waardoor gebruikers extra risico lopen slachtoffer te worden van cybercrime. Nu het eerste lek dat niet meer wordt gedicht een feit is het ook voor de laatste Windows XP-gebruikers hoog tijd over te stappen op een nieuwere Windows-versie.

Malware installeren

De kwetsbaarheid stelt cybercriminelen in staat malware te installeren op Windows-machines. Cybercriminelen zouden de beveiliging van Windows kunnen omzeilen door Adobe Flash Player te gebruiken. Vervolgens kunnen zij de kwetsbaarheid in IE misbruiken om malware om de machines van slachtoffers te installeren. Dit kan uiteraard allerlei vervelende gevolgen hebben voor gebruikers.

Microsoft waarschuwt dat de kwetsbaarheid ook aanwezig is in IE op allerlei andere Windows-besturingssystemen zoals Windows 7 en 8. Deze besturingssystemen krijgen echter op korte termijn gewoon een nieuwe update, waardoor de kwetsbaarheid in deze Windows-versies zal worden gedicht.

 
Lees ook
'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt