Eerste Kamer akkoord met meldplicht datalekken

privacy

De Eerste Kamer gaat akkoord met de meldplicht datalekken. De wet werd in februari al door de Tweede Kamer aangenomen. Nu ook de Eerste Kamer akkoord is wordt het wetsvoorstel omgezet in een definitieve wet. Wanneer deze wordt ingevoerd is nog onduidelijk.

De meldplicht verplicht bedrijven die te maken krijgen met een ernstig datalek dit te melden bij de overheid en getroffen gebruikers die benadeeld kunnen worden door het lek. De meldplicht is alleen geldig voor ernstige datalekken, waarbij privacygevoelige informatie is uitgelekt. Ook een grootschalig datalek kan als ernstig datalek worden omschreven.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat toekijken op de naleving van de wetgeving. Het CBP kan een boete opleggen van maximaal 450.000 euro aan partijen die de meldplicht overtreden.

Meer over
Lees ook
Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert zijn jaarlijkse Voice of the CISO-rapport, waarin de belangrijkste uitdagingen, verwachtingen en prioriteiten van Chief Information Security Officers (CISO's) zijn onderzocht. 58% van de Nederlandse CISO's verwacht in de komende 12 maanden een cyberaanval op hun bedrijf.

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1