Energiecontracten van twee miljoen Nederlandse huishoudens gestolen

hacker4-gabor-kalman

De energiedata van twee miljoen Nederlandse huishoudens zijn gestolen door cybercriminelen. Het gaat om gegevens van het energiecontract, waaronder het jaarverbruik, type aansluiting en de einddatum van de contracten.

Dit melden Netbeheer Nederland en Energie-Nederland. De gestolen data is afkomstig uit een centraal register waarin de energiedata van Nederlandse huishoudens wordt geregistreerd. Vermoedelijk is de diefstal het werk van een medewerker van een energiemaatschappij, die niet met naam wordt genoemd. Deze partij zou inmiddels niet langer gegevens waar zij geen recht toe heeft uit het centrale register kunnen halen. De betrokken medewerker is inmiddels niet meer werkzaam voor het bedrijf.

Ongevraagde productaanbiedingen

De gestolen data maakt het mogelijk ongevraagd productaanbiedingen (energiecontracten) per post te doen aan getroffen huishoudens. Het incident is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. "Het is onacceptabel dat deze persoonsgegevens op deze manier zijn opgevraagd", benadrukt directeur André Jurjus van Netbeheer Nederland. “ De klant bepaalt wie er gebruik maakt van zijn data én wanneer”, vult Janine Verweij van Energie-Nederland aan “en moet er vanuit kunnen gaan dat zijn gegevens veilig zijn.”

Het is voor het eerst dat gegevens van energiecontracten van klanten op deze schaal worden gestolen. De diefstal is aan het licht gekomen bij de monitoring van de centrale registers door de netbeheerders. Het incident wordt onderzocht om de risico’s op verkeerd gebruik van data in het vervolg te minimaliseren en stappen te kunnen nemen om misbruik van het systeem in de toekomst uit te kunnen sluiten.

Lees ook
Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert zijn jaarlijkse Voice of the CISO-rapport, waarin de belangrijkste uitdagingen, verwachtingen en prioriteiten van Chief Information Security Officers (CISO's) zijn onderzocht. 58% van de Nederlandse CISO's verwacht in de komende 12 maanden een cyberaanval op hun bedrijf.

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Cybergroep richt zich op Europese overheidsfunctionarissen met phishingaanvallen

Onderzoekers van Proofpoint hebben een groep cybercriminelen ontdekt genaamd TA473, ook wel bekend als Winter Vivern. Deze groep richt zich op militaire, overheids- en diplomatieke bedrijven in Europa die betrokken zijn bij de Russisch-Oekraïense oorlog. Ze maken gebruik van een kwetsbaarheid in Zimbra software om ongepatchte webmail portals te vi1

Fortinet helpt met oprichting Cybercrime Atlas

Fortinet helpt met oprichting Cybercrime Atlas

Het Cybercrime Atlas-initatief brengt wereldwijde leiders samen om de activiteiten, structuren en netwerken van cybercriminelen in kaart te brengen en te ontmantelen