Ethische hacker weet toegang te krijgen tot tankstations van Shell

hacker4-gabor-kalman

Een aantal tankstations van onder andere Shell blijkt informatie te lekken over de opslag van brandstof. Verschillende tankstations blijken via een seriële ingang benaderbaar te zijn en niet over een firewall te beschikken. Hierdoor is bij een aantal tankstations de interface van de stations toegankelijk voor onbevoegden.

Dit meldt PCM, dat het lek samen met een anonieme ethische hacker heeft ontdekt. Bij veel tankstations is de beheerinterface uitgeschakeld, maar bij een aantal tankstations is deze wel toegankelijk. In andere gevallen is de interface alleen bereikbaar op het moment dat de ondergrondse brandstoftanks worden gevuld. De anonieme hacker wist onder andere toegang te verkrijgen tot de interface van een tankstation in Almelo, waar 24 uur per dag kan worden getankt.

Vindbaar via zoekmachines

Hoeveel tankstations via de seriële ingang benaderd kunnen worden is niet duidelijk. De systemen gevonden kunnen worden via zoekmachines als Shodan, waarmee gezocht kan worden naar apparatuur die met internet is verbonden. Ook tankstations in het buitenland zijn via deze weg toegankelijk. Eenmaal binnen is allerlei informatie over de aanwezige opslagtanks voor brandstof uit te lezen. Zo kan worden ingezien hoeveel liter brandstof in welke tank aanwezig is en onder welke druk deze tank staat. Ook is de temperatuur van de tank inzichtelijk.

Opvallend is ook dat de gebruikershandleiding van de control port via internet eenvoudig te vinden is. In deze handleiding zijn alle functies terug te vinden die via de interface op te vragen zijn. Ook blijkt het mogelijk gegevens in het station aan te passen, waaronder ijkwaarden van metingen en waarschuwingsboodschappen.

Lek is nog niet gedicht

In een reactie op de ontdekking zegt Shell geen uitspraken te doen over specifieke lekken, maar dat beveiliging van IT-infrastructuur zeer serieus te nemen. PCM meldt dat het lek op het moment van publicatie overigens nog niet was gedicht.

Meer over
Lees ook
Firewall bijna 25 jaar

Firewall bijna 25 jaar

De naam ‘firewall’ komt van een fysieke barrière die wordt gezet in gebouwen om bij brand de verspreiding van vuur van kamer naar kamer te vertragen of tegen te houden. Met andere woorden: een firewall houdt onheil tegen. Dat geldt ook voor de firewall zoals we deze kennen in de IT.  Daar is een firewall hardware of software of een combinatie van1

ZyXEL beschermt mkb met USG Next-Generation Firewall

ZyXEL beschermt mkb met USG Next-Generation Firewall

ZyXEL Communications, leverancier van netwerk- en communicatieoplossingen, introduceert zijn nieuwe Unified Security Gateway (USG) Next-Generation Firewall (NGFW). De ZyXEL Performance Series USG40, USG40W, USG60 en USG60W zijn gericht op het kleinbedrijf. De ZyXEL Advanced Series USG 110 en USG210 zijn speciaal ontwikkeld voor het mkb en de midde1

Fortinet lanceert nieuwe Next Generation Firewall

Fortinet lanceert nieuwe Next Generation Firewall

Fortinet, leverancier van netwerkbeveiliging, lanceert de FortiGate-1500D. Deze Next Generation Firewall maakt een complete sturing van de content, de applicaties en het gedrag van zowel toestellen als gebruikers mogelijk. Dat stelt de beheerders in staat om bedreigingen snel op te merken en deze direct een halt toe te roepen. De FortiGate telt 101