Europees Hof: 'Beveiliging van gameconsoles hacken is niet illegaal'

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wie de beveiliging van een spelcomputer hackt is niet persé strafbaar bezig. Dit stelt het Hof van Justitie van de Europese Unie in een zaak die gamefabrikant Nintendo tegen de retailer PC Box aan had gespant.

Het Italiaanse PC Box verkoopt volgens Nintendo software waarmee de beveiliging van de Nintendo Wii- en Nintendo DS-spelcomputers kan worden omzeild. Dit maakt het mogelijk video- en MP3-bestanden af te spelen, maar ook illegale games te draaien. Nintendo stelt dat PC Box gebruikers hiermee de mogelijkheid geeft illegaal gebruik te maken van zijn games.

Verdediging van PC Box

PC Box verdedigt zich door te stellen dat Nintendo zelf maatregelen in zijn gameconsoles heeft ingebouwd die het draaien van illegale games moeten tegengaan. De software die het bedrijf verkoopt maakt het echter ook mogelijk video- en MP3-bestanden af te spelen. Deze content is uiteraard niet illegaal.

Het Europese Hof gaat mee in de redenering van PC Box en stelt dat het leveren van de software om de beveiliging van Nintendo te omzeilen niet illegaal is. De juridische bescherming zou alleen van toepassing zijn op technologie maatregelen die bedoeld zijn om ongeoorloofde zaken als reproductie, communicatie, publiekelijk aanbieden of distributie aan banden te leggen. De software maakt het echter ook mogelijk legitieme content af te spelen en is hierdoor niet in strijd met de wet.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.