‘Europese bedrijven onderschatten cyberrisico’s

hacker

Europese bedrijven onderschatten de cyberrisico’s waarmee hun organisatie te maken heeft. Bijna acht op de tien Europese bedrijven heeft slechts een basaal beeld van de risico’s die zij lopen, waardoor zij kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.

Dit stelt het beveiligingsbedrijf Marsh in het rapport ‘European 2015 Cyber Risk Survey’. Bijna de helft van alle bedrijven (43%) heeft geen scenario’s rond cyberrisico’s geïdentificeerd, ondanks dat driekwart van de bedrijven cyberrisico’s in hun risicoregister heeft opgenomen.

Belangrijkste dreigingen

De top drie belangrijkste dreigingen die organisaties zien bestaat uit:

  • Interne dreigingen (29%)
  • Operationale fouten (28%)
  • Hacktivisme (23%)

Als we kijken naar de gevolgen van cybercrime maken bedrijven zich vooral zorgen om diefstal of verlies van klantgegevens (24%) en onderbreking van de bedrijfsvoering (22%).

IT-afdeling is doorgaans verantwoordelijk

De IT-afdeling is bij 65% van de organisaties verantwoordelijk voor cyberrisico’s. Slechts 11% van de bestuursleden en 11% van de risicomanagers dragen de voornaamste verantwoordelijkheid voor cyberrisico’s. Bijna 45% van de ondervraagde bedrijven geeft aan een verzekering te hebben afgesloten die de belangrijkste cyberrisico’s die zij zien afdekken.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1