Europol: ‘Banken zijn steeds vaker doelwit van cybercriminelen’

robwainwrighteuropol

Banken zijn steeds vaker doelwit van cybercriminelen. De afgelopen maanden zijn miljoenen euro’s gestolen bij banken. Slechts een deel van deze incidenten is door de media naar buiten gebracht.

Rob Wainwright, directeur van Europol, stelt dat banken steeds vaker doelwit zijn van cybercriminelen in plaats van hun klanten. Wainwright deed zijn uitspraak afgelopen week tegenover Reuters op de cyberconferentie in Den Haag. Zo’n 100 tot 1.000 personen zouden achter de cyberaanvallen bevinden, waarvan de meeste zich in Oekraïne en Rusland bevinden.

‘Gevaarlijke ontwikkeling’

De directeur van Europol noemt de ontwikkeling gevaarlijk, aangezien cybercriminelen via de aanvallen miljoenen euro’s weten buit te maken. Wainwright vraagt zich dan ook hardop af hoe het gesteld is met de gezondheid van de sector voor financiële dienstverlening.

Banken zouden hun beveiliging moeten verbeteren om het risico van cybercrime te verminderen. Vooral werknemers zouden een zwakke plek vormen en dus aandacht vereisen. Denk hierbij aan trainingen om medewerkers bewust te maken van de risico’s en de impact die zij zelf hebben op security.

Lees ook

Biometrie voor enterprise security: zinvol of onzinnig?

Nu steeds meer smartphones voorzien worden van biometrische sensoren, komt ook de vraag op wat dit soort security-maatregelen betekenen voor enterprise-organisaties? Richard Moulds, vice president Strategy bij Thales e-Security, vraagt zich in een artikel op Help Net Security af of biometrie voor zakelijk gebruik zinvol is. Of juist onzinnig? Een interessant punt dat Moulds aanstipt is de vraag of het aantal tokens bij gebruik van fingerprint scanners wel groot genoeg is. Bij gebruik van traditionele hardware tokens kunnen we putten uit een nagenoeg onbeperkt aantal tokens. Maar bij gebruik v1

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Het Japanse Gengo heeft een interessante infographic opgesteld over de rol van lichaamstaal bij social engineering. Zoals bekend is social engineering een belangrijk hulpmiddel voor cybercriminelen om bijvoorbeeld inloggegevens van gebruikers los te krijgen. Hoewel de infographic verder gaat dan 'enkel en alleen' security-gerelateerde vormen van n1