Europol waarschuwt voor cyberaanvallen op geldautomaten

pinautomaat-eu

Europol en Trend Micro trekken aan de bel over malware gericht op geldautomaten. De automaten zijn een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Met behulp van malware kunnen criminelen geld uit de apparaten stelen zonder deze hiervoor te hoeven openbreken of op te blazen.

In het rapport ‘ATM Malware on the Rise’ beschrijven Europol en Trend Micro deze nieuwe vorm van cybercrime, die steeds populairder wordt. “Logische aanvallen op geldautomaten worden door zowel de industrie als opsporingsinstanties erkend als een opkomende dreiging, en het EC3 heeft al een aantal nationale politiediensten ondersteund in succesvolle onderzoeken naar deze opkomende dreiging”, zegt Steven Wilson, hoofd van Europol's European Cybercrime Centre (EC3).

Aanbevelingen

“Dit rapport zet een aantal belangrijke aanbevelingen op een rijtje op het gebied van preventie en onderzoek om deze groeiende criminele trend aan te pakken. Het rapport kan dienen als een waardevol referentiedocument om activiteiten te coördineren om de uitbreiding van georganiseerde misdaad in dit gebied van criminaliteit aan te pakken.”

Het rapport ‘ATM Malware on the Rise’ is verstrekt aan opsporingsinstanties, financiële instellingen en beveiligingsbedrijven. Het rapport is niet openbaar gemaakt.

Lees ook
Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Proofpoint observeert sinds 24 april 2024 dagelijks en gedurende ongeveer een week lang campagnes met grote volumes en miljoenen berichten, gefaciliteerd door het Phorpiex-botnet.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.