Frankrijk: ‘Beperk de macht van grote IT-bedrijven met strengere datawetgeving’

privacy

Grote techbedrijven krijgen door de grote hoeveelheid data die zij over hun gebruikers verzamelen en analyseren te veel macht. De Franse premier Manuel Valls roept dan ook op deze macht in de perken. Valls schaart zich daarom achter nieuwe strengere datawetgeving die op dit moment door de Europese Unie wordt ontwikkeld.

Dit meldt The Wall Street Journal. “We kunnen niet toestaan dat persoonlijke gegeven worden verzameld en gebruikt zonder dat hiervoor regels bestaan”, legt Valls uit. “De digitale wereld heeft behoefte aan democratische waarden. De wet moet van toepassing zijn op het digitale domein.”

Valls richt zich vooral op grote techbedrijven, die lobbyen tegen de voorgestelde datawetgeving. Deze bedrijven hebben een enorme hoeveelheid gebruikers waarover zij data verzamelen en hebben hierdoor veel macht in handen. “De bedrijven die zich zorgen maken over vraagstukken rond privacy - we hoeven geen namen te noemen aangezien iedereen weet om wie het gaat - hebben twee keer zoveel gebruikers dan Europa inwoners heeft”, zegt Valls. “We moeten dan ook zorgen dat we de juiste tools in handen hebben om de balans in macht te behouden.”

Meer over
Lees ook
Pure Storage verbetert de continuïteit van data met een nieuwe SLA-garantie voor Evergreen//One

Pure Storage verbetert de continuïteit van data met een nieuwe SLA-garantie voor Evergreen//One

Pure Storage heeft tijdens Pure//Accelerate 2023 de eerste ransomware recovery Service Level Agreement (SLA) aangekondigd die een schone storageomgeving garandeert na een aanval.

5 tips om klaar te zijn voor DORA en NIS2

5 tips om klaar te zijn voor DORA en NIS2

Willen organisaties klaar zijn voor de nieuwe Europese DORA- en NIS2-richtlijnen, dan is het de hoogste tijd om aan de slag te gaan. Zowel operations en IT als de security teams zullen aardig wat werk moeten verzetten. Beide nieuwe initiatieven zijn in de eerste plaats een juridisch raamwerk, maar toch zijn het vooral IT en security die aan de bak1

Ransomware anno 2023: alles draait om het herstel

Ransomware anno 2023: alles draait om het herstel

Het wereldwijde aantal cyberaanvallen nam vorig jaar met 38 procent toe ten opzichte van 2021. Ook de trend van ransomware wordt sluwer en lucratiever. Cybercriminaliteit zal in 2023 volgens de prognoses voor een wereldwijde schadepost van ruim acht biljoen dollar zorgen. Organisaties kunnen het zich niet permitteren dit soort serieuze dreigingen1