Friese gemeenten getroffen door ransomware

encryptie

Drie Friese gemeenten zijn deze week getroffen door ransomware. Ongeveer zeshonderd medewerkers van de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland moesten hun werk hierdoor enkele uren onderbreken. De gemeenten zijn inmiddels weer bereikbaar.

De gemeente Stellingwerf meldt op haar website dan de gemeentes rond 10:00 uur op PC’s een melding te zien kregen dat de machine direct uitgeschakeld moest worden. Deze zouden zijn besmet met malware. De gezamenlijke afdeling Informatisering & Automatisering van de gemeenten werkt aan een oplossing. Ook de oorzaak van de besmetting wordt nog onderzocht.

Door de besmetting wordt gewerkt met beperkte dienstverlening. De centrale publieksbalies zijn wel geopend en de websites van de drie gemeenten zijn bereikbaar.

Lees ook
Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Proofpoint observeert sinds 24 april 2024 dagelijks en gedurende ongeveer een week lang campagnes met grote volumes en miljoenen berichten, gefaciliteerd door het Phorpiex-botnet.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.