'Gebruik van privé e-mailaccounts is grootste bedreiging voor datasecurity'

databeveiliging

Eén van de grootste bedreigingen voor de cybersecurity van medewerkers is het gebruik van persoonlijke e-mailaccounts, verwijderbare opslag en cloudopslagdiensten om kritieke bedrijfsdata te verplaatsen. Dit stelt althans GlobalSCAPE.

Onderzoek van het beveiligingsbedrijf wijst uit dat maar liefst 63 procent van de medewerkers toegeeft in de afgelopen twaalf maanden werkbestanden te hebben verzonden via een privé e-mailaccount. Bijna de helft van respondenten geeft zelfs aan bijna wekelijks via onveilige kanalen bedrijfsdata te verplaatsen. 80 procent van alle medewerkers die gevoelige data via privé e-mailaccounts versturen doen dit tenminste één keer per maand.

Bedrijfsdata in gevaar brengen

De resultaten geven aan hoe vaak medewerkers onveilige kanalen kiezen om gevoelige data te versturen. Dit is een groot probleem, aangezien medewerkers hiermee bedrijfsdata in gevaar brengen. De werknemers loggen immers ook vanaf hun privé-apparaten in op het e-mailaccount, terwijl deze apparaten geïnfecteerd kunnen zijn met malware. Indien dit het geval is kan het e-mailaccount in verkeerde handen vallen, inclusief alle data die ooit via het account is verzonden.

Privé e-mailaccounts zijn echter niet de enige wijze waarop medewerkers gevoelige bedrijfsdata verplaatsen. 63 procent van de respondenten bekende hier wel eens verwijderbare opslagschijven zoals USB-sticks voor gebruikt te hebben. 45 procent heeft gevoelige bedrijfsdata geupload naar consumentenwebsites als Dropbox. 30 procent van de medewerkers heeft cloudopslagdiensten gebruikt om werk-gerelateerde data mee te kunnen nemen naar een andere locatie.

Organisaties lopen achter

De oorzaak van het probleem zou deels bij de IT-afdeling liggen. "De behoefte van het personeel om informatie te kunnen delen neemt vandaag de dag razendsnel toe. De meeste organisaties kunnen deze ontwikkeling niet bijhouden", aldus James Bindseil, CEO van GlobalSCAPE. "Werknemers verwachten en hebben behoefte aan directe toegang tot informatie en de mogelijkheid data met één druk op de knop zowel op te slaan als te verzenden. Op het moment dat interne technologie en tools tekort schieten vinden werknemers altijd wel een andere oplossing". Deze oplossing bestaat helaas vaak uit onveilige tools die bedrijfsdata in gevaar kunnen brengen.

Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.