Gegevens van 1.000 Telfort-klanten op straat door malafide app

abonnementstatustelfort

De gegevens van ruim duizend Telfort-klanten liggen op straat nadat een cybercrimineel hen met een nepapp voor Windows Phone wist te misleiden. Dit blijkt uit onderzoek van de Gelderlander.

De app 'Abonnement Status' is in de Windows Store en is voorzien van het officiële logo van Telfort. De app lijkt hierdoor voor onoplettende gebruikers een echte Telfort-app te zijn. 1.033 Telfort-klanten installeerden de app dan ook op hun Windows Phone. De app lijkt hen de mogelijkheid te bieden in te loggen op hun online Mijn Telfort-account. Niets is echter minder waar. De app blijkt in werkelijkheid te zijn ontwikkeld door een cybercrimineel die de inloggegevens van Telfort-klanten wilde bemachtigen.

Inloggegevens

De ontwikkelaar van de app heeft de inloggegevens van de gebruikers online gepubliceerd. Telfort-klanten gebruiken hun telefoonnummer als inlognaam, waardoor ook de telefoonnummers van klanten op straat liggen. Iedereen kon hierdoor op de website inloggen op het account van een ander en alle persoonlijke gegevens inzien. Denk hierbij aan het rekeningnummer waarvan de abonnementskosten worden afgeschreven, maar ook aan facturen en adresgegevens.

Telfort is direct in actie gekomen en heeft de wachtwoorden van de gehackte accounts gewijzigd. Daarnaast is het bedrijf druk bezig contact te zoeken met alle getroffen klanten. De telecomprovider stelt dat er op dit moment geen bewijs is dat onbekenden de gegevens van klanten hebben gewijzigd.

Nog steeds beschikbaar

De malafide app is op het moment van schrijven nog steeds beschikbaar in de Windows Store. De Gelderlander heeft contact opgenomen met Microsoft en hen gevraagd de app te verwijderen.

Lees ook
ESET publiceert voorbeelden van scam-mails

ESET publiceert voorbeelden van scam-mails

Sommige scam-mails zijn bijna hilarisch amateuristisch. Maar andere pogingen zijn soms griezelig 'echt' en nauwelijks te onderscheiden van legitieme mails. Een mooi voorbeeld publiceert ESET op zijn website We Live Security: een mail van een Chinese firma die zich voordoet als een 'domain name registration supplier' die bedoeld is om te checken of1

Biometrie voor enterprise security: zinvol of onzinnig?

Nu steeds meer smartphones voorzien worden van biometrische sensoren, komt ook de vraag op wat dit soort security-maatregelen betekenen voor enterprise-organisaties? Richard Moulds, vice president Strategy bij Thales e-Security, vraagt zich in een artikel op Help Net Security af of biometrie voor zakelijk gebruik zinvol is. Of juist onzinnig? Een interessant punt dat Moulds aanstipt is de vraag of het aantal tokens bij gebruik van fingerprint scanners wel groot genoeg is. Bij gebruik van traditionele hardware tokens kunnen we putten uit een nagenoeg onbeperkt aantal tokens. Maar bij gebruik v1

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Infographic: lichaamstaal zegt veel over social engineering

Het Japanse Gengo heeft een interessante infographic opgesteld over de rol van lichaamstaal bij social engineering. Zoals bekend is social engineering een belangrijk hulpmiddel voor cybercriminelen om bijvoorbeeld inloggegevens van gebruikers los te krijgen. Hoewel de infographic verder gaat dan 'enkel en alleen' security-gerelateerde vormen van n1