Gesprekken tussen ransomware-beheerders en -slachtoffer online gepubliceerd

De cybercriminelen achter de ransomware Teslacrypt bieden slachtoffers via de chat ondersteuning, wat veel weg heeft van een klantenservice. FireEye heeft enkele gesprekken tussen slachtoffers en de beheerders van de ransomware gepubliceerd.

De gesprekken laten zien hoe de cybercriminelen te werk gaan. Zo is te lezen hoe de beheerders slachtoffers uitleggen hoe zij bitcoins kunnen aanschaffen en het geëiste bedrag kunnen overmaken. Ook is te lezen hoe de aanvallers in sommige gevallen het tarief verlagen indien het slachtoffer aangeeft dit simpelweg niet te kunnen betalen.

FireEye verwacht dat ransomware de komende jaren een steeds groter probleem gaat worden. Ransomware kan eenvoudig worden gebouwd en ingezet, terwijl ook onervaren aanvallers hiermee snel winst kunnen genereren. FireEye stelt dat daarom ook consumenten en kleine bedrijven maatregelen moeten nemen die grotere bedrijven langer nemen. Denk hierbij aan het back-uppen van data, up-to-date houden van software en firmware, spamfilters gebruiken en alleen vertrouwde websites bezoeken.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.