Gestolen identiteitsgegevens kosten online nog maar 1 dollar

hacker

Gestolen persoonsgegevens worden steeds goedkoper te koop aangeboden. Een gemiddelde identiteit kost nog maar één dollar, een kwart van de vier dollar die vorig jaar nog werd gevraagd. Creditcardgegevens kosten ongeveer 25 dollar per stuk.

Dit blijkt uit een rapport van beveiligingsbedrijf Trend Micro. Naast NAW-gegevens, burgerservicenummers en creditcardgegevens worden ook gestolen kopieën van identiteitspapieren zoals paspoorten en rijbewijzen te koop aangeboden. Hiervoor betaalt een koper gemiddeld 10 tot 35 dollar. Duurder zijn accounts waarmee betalingen kunnen worden verkocht. Zo worden PayPal en eBay accounts met een lange transactiegeschiedenis verkocht voor prijzen tot 300 dollar. Bankgegevens zijn het duurst en gaan voor 200 tot 500 dollar per account over de toonbank. De prijs is hierbij afhankelijk van het saldo op de bankrekening.

Hacken en servers zorgt voor 25% van de datadiefstal

Het hacken van servers en aanvallen met malware blijken de meest voorkomende bronnen van datadiefstal te zijn. Deze zijn samen goed voor 25% van het dataverlies. Verlies van draagbare apparatuur zoals USB-sticks, externe harde schijven of laptops staat op de tweede plaats. Ook insiders zoals werknemers blijken vaak de oorzaak te zijn dat data op straat komt te liggen.

Als we kijken naar het soort data dat het meest wordt gestolen staan persoonlijke identiteitsgegevens op de eerste plaats, terwijl financiële gegevens op de tweede plaats staan. Inloggegevens worden minder vaak gestolen, maar leiden vaak wel tot diefstal van andere persoonlijke gegevens.

Lees ook
De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

De speciale exploitatiecyclus van TA422: week na week hetzelfde

Proofpoint onderzoekers zagen vanaf eind maart 2023 dat de Russische Advanced Persistent Threat (APT) TA422 gemakkelijk gepatchte kwetsbaarheden gebruikte om verschillende organisaties in Europe en Noord-Amerika aan te vallen. TA422 overlapt met de aliassen APT28, Forest Blizzard, Pawn Storm, Fancy Bear en Blue Delta. De Amerikaanse inlichtingsdie1

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s