Google AdWords ingezet voor verspreiding van malafide Chrome webbrowser

Cybercriminelen blijken Google AdWords te hebben misbruikt om een malvertising campagne op te zetten. De campagne was gericht op zowel Windows als macOS gebruikers, maar trof door een technische fout aan de kant van de aanvaller uiteindelijk alleen macOS gebruikers.

De aanval is ontdekt door het beveiligingsbedrijf Cylance. In een blogpost beschrijft Jeffrey Tang, Executive Mischief Consultant bij Cylance hoe aanvallers een Google AdWords campagne hebben ingezet in een poging een malafide installatiebestand voor de webbrowser Google Chrome aan de man te brengen. Dit bestand is geïdentificeerd als 'OSX/InstallMiez' of ’OSX/InstallCore’.

Gebruikers ongemerkt doorverwijzen

De malware wordt aangeboden via een advertentie die wordt getoond zodra gebruikers via Google zoeken naar ‘Google Chrome’ op de zoekmachine Google.com. Deze advertentie lijkt te wijzen naar ‘www.google.com/chrome'. Wie echter op de link klikt wordt doorgestuurd naar 'www(punt)entrack(punt)space, en vervolgens doorgestuurd naar 'googlechromelive(punt)com’. Op deze pagina wordt het malafide installatiebestand aangeboden.

De aanval is moeilijk door gebruikers te herkennen. Ook als gebruikers hun muis boven de URL laten zweven wordt in de linker onderhoek van de webbrowser ‘www.google.com/chrome' getoond. Tang merkt op dat een zoekopdracht op het woord ‘Chrome’ een vergelijkbare advertentie oplevert, die wel naar de legitieme webpagina van de webbrowser Chrome verwijst.

macOS

Zodra gebruikers zijn aangekomen op de malafide downloadpagina 'googlechromelive(punt)com’ worden zij afhankelijk van hun besturingssysteem op verschillende manieren doorverwezen. macOS gebruikers worden doorverwezen via 'ttb(punt)mysofteir(punt)com', 'servextrx(punt)com' en 'www(punt)bundlesconceptssend(punt)com', waarna het malafide bestand FLVPlayer.dmg wordt gedownload. Tang wijst erop dat de malware hash van dit bestand continu veranderd, wat het detecteren van de malware bemoeilijkt.

Windows gebruikers hebben meer geluk. De cybercriminelen verwijzen Windows gebruikers door naar 'admin(punt)myfilessoft(punt)com’. Deze webpagina geeft echter een DNS foutmelding, waardoor gebruikers uiteindelijk geen malware voorgeschoteld krijgen.

Lees ook
Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1