Groep die MH17 Onderzoeksraad aanviel maakt gebruik van Nederlandse infrastructuur

spionage

De cyberspionagegroep ‘Pawn Storm’ zet Nederlandse infrastructuur in om doelwitten aan te vallen. De groep heeft zijn pijlen eerder onder andere gericht op de Onderzoeksraad voor de Veiligheid rond het onderzoek naar de MH17 en het Nederlandse bedrijfsleven.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Trend Micro, dat aanvallen van Pawn Storm heeft onderzocht. In veel gevallen gaat het om aanvallen op personen, instellingen en bedrijven die een bedreiging kunnen vormen voor Russische politici. Denk heeft het bedrijf aanvallen onderzocht op Turkije, een land waarmee Rusland sinds het neerhalen van een Russische straaljager door Turkije in november 2015 mee in conflict is.

Virtual Private Servers in Nederland

Trend Micro heeft onder andere aanvallen geïdentificeerd op het directoraat-generaal pers en communicatie van de Turkse overheid, het Turkse parlement, de Turkse krant Hürriyet en het kantoor van de minister-president van Turkije. Bij deze aanvallen is volgens Trend Micro gebruik gemaakt van Nederlandse infrastructuur. Het gaat om Virtual Private Servers (VPS) die in een Nederlands datacenter worden gehost op servers die eigendom zijn van een bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten. Pawn Storm zou deze VPS inzetten voor zijn spionagecampagnes.

Trend Micro merkt op dat deze provider overigens niet alleen zaken doet met Pawn Storm, maar ook met cybercrimegroeperingen als DustySky en Carbanak. Daarnaast zou de infrastructuur van het bedrijf recentelijk zijn gebruikt bij een cyberaanval op gebruikers van één van Ruslands grootste banken.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1