Groot-Britannië legt geen beperkingen op aan gebruik van encryptie

spionage

De Britse overheid heeft plannen voor een nieuwe spionagewet bekend gemaakt. De wet lijkt minder ver te gaan dan eerder werd verwacht. Zo lijken er geen beperkingen te worden opgelegd aan het gebruik van encryptie, iets waarover veel geruchten gingen.

Dit meldt de Independent. De wet heet officieel ‘Investigatory Power Bill’ en is de laatste tijd in Groot-Britannië vaak onderwerp van gesprek geweest. Zo deden geruchten de ronde dat de Britse overheid met de wet het gebruik van end-to-end encryptie aan banden zou leggen. Dit zou grote gevolgen hebben voor technologiebedrijven als Apple, die data op apparaten standaard met behulp van encryptie versleutelen. De wet blijkt het gebruik van encryptie echter niet te verbieden.

Metadata van surfgedrag bewaren

De nieuwe spionagewet bepaalt wel dat de overheid metadata gaat bewaren over het internetgebruik van Britten. Hierbij wordt bijgehouden wie welke sites heeft bezocht en welke app hiervoor is gebruikt. Deze data moet één jaar worden bewaard door internetproviders.

Daarnaast verplicht de wet Britse bedrijven die communicatiediensten of -systemen aanbieden mee te werken indien inlichtingendiensten of opsporingsinstanties toegang willen verkrijgen tot een apparaat en de data die op dit apparaat aanwezig is. De wet laat in het midden welke sanctie wordt opgelegd indien een bedrijf weigert mee te werken aan een dergelijk verzoek. Ook is onduidelijk welke gevolgen het heeft als een bedrijf door technische beperkingen stelt opsporingsinstanties niet te kunnen helpen.

Leden van het parlement afluisteren

Tot slot bepaalt de wet dat leden van het Britse parlement voortaan mogen worden afgeluisterd, iets wat voorheen verboden was. Instanties kunnen alleen gebruik maken van deze mogelijkheid indien zij toestemming hebben van een hoge rechter of de premier van Groot-Brittannië. Het parlement hoeft echter niet te worden ingelicht over de afluisterpraktijken.

Lees ook
Bewindslieden en Kamerleden krijgen beveiligde smartphone tijdens werkbezoeken

Bewindslieden en Kamerleden krijgen beveiligde smartphone tijdens werkbezoeken

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) geeft bewindslieden en Kamerleden die een werkbezoek brengen aan bepaalde landen een beveiligde smartphone. Het gaat om een Sectra Tiger, een smartphone ontwikkeld door Sectra Communications en is geclassificeerd tot het één na hoogste rubriceringsniveau dat de AIVD en MIVD: 'Stg. GEHEIM' (Sta1

Skype test end-to-end encryptie voor gesprekken

Skype test end-to-end encryptie voor gesprekken

Skype werkt aan end-to-end versleutelde gesprekken, die door het bedrijf Private Conversations worden genoemd. Alle audio, tekstberichten en content worden bij gebruik van Private Conversations volledig versleuteld verstuurd en zijn hierdoor afgeschermd voor kwaadwillenden die erin slagen de communicatie te onderscheppen. Private Conversations is1

Kwart van de phishingwebsites is voorzien van SSL-certificaat

Kwart van de phishingwebsites is voorzien van SSL-certificaat

Cybercriminelen voorzien phishingwebsites in toenemende mate van een SSL-certificaat. Doordat deze websites in webbrowsers van een groen slotje worden voorzien zijn zij moeilijker te herkennen door gebruikers. Hiervoor waarschuwt het bedrijf PhishLabs, dat oplossing levert dat bescherming biedt tegen phishingaanvallen. Cijfers van het bedrijf wij1