Grote Nederlandse websites verspreiden malware via advertenties

malware

Verschillende grote Nederlandse websites zijn begin deze week doelwit geworden van malvertising. Cybercriminelen wisten via een advertentienetwerk malware te verspreiden, die in totaal op bijna driehonderd Nederlandse websites terecht is gekomen.

De malvertising aanval is ontdekt door het beveiligingsbedrijf Fox-IT. Onder andere NU.nl, RTL Nieuws en Marktplaats.nl zijn getroffen. Via welk advertentienetwerk de malafide advertenties zijn verspreid is onduidelijk. Fox-IT wil geen namen noemen, aangezien het betreffende netwerk binnenkort met een eigen verklaring komt over de aanval.

Fox-IT meldt contact te hebben opgenomen met het getroffen advertentienetwerk. Deze heeft maatregelen genomen en de malafide advertenties weggefilterd. Om wat voor malware het gaat laat Fox-IT in het midden.

Lees ook
Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1