Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

spam

De Internet-of-Things is een ontwikkeling waar bij allerlei dagelijkse apparaten worden verbonden met internet. Ook deze apparaten worden hierdoor kwetsbaar voor cybercriminelen. Dit blijkt onder andere uit de ontdekking van een botnet dat deels is opgebouwd uit televisies en tenminste één koelkast.

Het botnet is ontdekt door beveiligingsonderzoekers van Proofpoint. De cybercriminelen achter het botnet zetten deze in om spam te versturen. De hackers zouden tussen 23 december 2013 en 6 januari 2014 een 100.000 apparaten hebben besmet met malware. Het zou gaan om 75.000 'normale' computers, 25.000 televisies en tenminste één koelkast. Het is het eerste botnet dat ook televisies en koelkasten bevat.

Spam

Deze apparaten hebben volgens de onderzoekers malafide spamberichten verzonden naar zowel bedrijven als consumenten. In totaal zou het botnet 750.000 malafide mailberichten hebben verzonden. De mails zijn verzonden in ladingen van 100.000 berichten, die drie keer per dag de deur uit gingen.

Veel televisies en koelkasten blijken erg kwetsbaar te zijn voor cyberaanvallen. Dit komt volgens Proofpoint vooral doordat eigenaren hun apparatuur niet op de juiste wijze configureren, waardoor beveiligingsgaten ontstaan. De cyberaanvallers zouden dan ook relatief weinig moeite hebben gehad de apparaten te besmetten met malware. Het Internet-of-Things is voor cybercriminelen dus een interessante ontwikkeling.

Lees ook
Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties.