'Helft van de burgers besteedt geen enkele aandacht aan hun online veiligheid'

Veel burgers zijn boos over de spionagepraktijken van overheden. Het is dan ook opvallend dat meer dan de helft van de burgers geen enkele maatregelen neemt om zijn online veiligheid te beschermen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse overheid.

Het onderzoek is onderdeel van Cyber Streetwise, een campagne die door de Britse overheid is opgezet om burgers en kleine bedrijven bewuster te maken van online risico's. Ruim de helft van 22,672 ondervraagde Britten  blijkt geen beveiligingssoftware  te gebruiken en updates voor besturingssystemen niet te installeren. 44 procent geeft aan dit wel te doen.

Mobiele platformen

Beveiliging krijgt op mobiele platformen nog minder aandacht. Slechts 21 procent van de ondervraagden smartphone- of tabletgebruikers installeert updates of maakt gebruik van beveiligingssoftware. Een derde van de Britten die geen beveiligingssoftware geïnstalleerd heeft stelt niet te begrijpen hoe zij dit moeten doen. 18 procent stelt zich niet bewust te zijn geweest van de risico's.

De Britse overheid geeft burgers de volgende adviezen:

  • Gebruik sterke wachtwoorden
  • Installeer anti-virussoftware op ieder apparaat
  • Bekijk de privacysettings van social media goed
  • Controleer de veiligheid van een webshop voordat je iets aanschaft
  • Installeer updates voor software en applicaties direct
 

Bron: The Telegraph

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.