Hoffman Bedrijfsrecherche onderzoekt kritische rapport over beveiliging gemeente Rotterdam

pixabay-hacker-1944688_960_720

Hoffman Bedrijfsrecherche gaat beoordelen of een rapport over de informatiebeveiliging bij de gemeente Rotterdam gevoelige informatie bevat. Het onderzoek wordt uitgevoerd op verzoek van de Rekenkamer Rotterdam.

Dit meldt het AD. Onlangs is onenigheid ontstaan tussen de gemeente Rotterdam en de Rekenkamer Rotterdam. De rekenkamer wil een kritisch rapport over de informatiebeveiliging van de gemeente Rotterdam publiceren. De gemeente vraagt de rekenkamer echter het rapport niet te publiceren en stelt dat hierin te veel gevoelige informatie staat. De publicatie is daarom met in ieder geval een week uitgesteld.

‘Lesje hoe hack je de gemeente’

“We erkennen de zorgen van de Rekenkamer over de beveiliging”, zei de woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb onlangs tegenover persbureau ANP. “We willen daar ook zeker iets aan doen. Maar als dit rapport zo wordt gepubliceerd, dan is het meer een lesje: hoe hack je de gemeente. En dat is voor niemand goed, voor medewerkers niet en voor de inwoners niet.”

De gemeente Rotterdam is bang dat het rapport cybercriminelen zal helpen in te breken op systemen van de gemeente. Hierdoor kunnen zij privacygevoelige informatie in handen krijgen, wat de gemeente wil voorkomen. De Rekenkamer Rotterdam stelt echter dat het rapport geen vertrouwelijke informatie bevat en stelt reeds zeer zorgvuldig te zijn omgegaan met de vertrouwelijkheid.

Bijlage laten onderzoeken

Desondanks wil de Rekenkamer Rotterdam een bijlage die is opgesteld door IT-bedrijf Fox-IT nader laten bekijken en indien nodig overleggen met de auteurs van deze bijlage. Hofstra benadrukt dat openbaarmaking van het rapport nog altijd voorop staat.

Meer over
Lees ook
Bedrijven sluiten ondanks zorgen geen verzekering af tegen cybercrime

Bedrijven sluiten ondanks zorgen geen verzekering af tegen cybercrime

Bedrijven maken zich veel zorgen over cyberbeveiliging. Slechts één of de vijf organisaties beschermt zichzelf echter tegen cyberaanvallen door hiervoor een verzekering af te sluiten. Dit blijkt uit onderzoek van de bedrijfsverzekeraar Zurich in samenwerking met FERMA en PRIMA. 76 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan zich in de afgelope1

Europa moet de leiding nemen in de standaardisatie van cybersecurity

Europa moet de leiding nemen in de standaardisatie van cybersecurity

Europese Instituten zouden de leiding moeten nemen in het standaadiseren van cybersecurity. Dit stelt de Cyber Security Coordination Group (CSCG) in een whitepaper, die op verzoek van Eurocommissaris Neelie Kroes is opgesteld. De CSGS doet in de whitepaper negen aanbevelingen voor het standaardiseren van cybersecurity binnen Europa. "De CSCG moedi1

ETSI gaat standaarden ontwikkelen voor cybersecurity

ETSI gaat standaarden ontwikkelen voor cybersecurity

Het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) richt een technische commissie op standaarden gaat ontwikkelen voor cybersecurity. De commissie moet met transparante en betrouwbare standaarden komen om de digital markt veiliger te maken. De technische commissie Cybersecurity gaat standaarden ontwikkelen voor: Cybersecurity De beveiligi1