Hoffman Bedrijfsrecherche onderzoekt kritische rapport over beveiliging gemeente Rotterdam

pixabay-hacker-1944688_960_720

Hoffman Bedrijfsrecherche gaat beoordelen of een rapport over de informatiebeveiliging bij de gemeente Rotterdam gevoelige informatie bevat. Het onderzoek wordt uitgevoerd op verzoek van de Rekenkamer Rotterdam.

Dit meldt het AD. Onlangs is onenigheid ontstaan tussen de gemeente Rotterdam en de Rekenkamer Rotterdam. De rekenkamer wil een kritisch rapport over de informatiebeveiliging van de gemeente Rotterdam publiceren. De gemeente vraagt de rekenkamer echter het rapport niet te publiceren en stelt dat hierin te veel gevoelige informatie staat. De publicatie is daarom met in ieder geval een week uitgesteld.

‘Lesje hoe hack je de gemeente’

“We erkennen de zorgen van de Rekenkamer over de beveiliging”, zei de woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb onlangs tegenover persbureau ANP. “We willen daar ook zeker iets aan doen. Maar als dit rapport zo wordt gepubliceerd, dan is het meer een lesje: hoe hack je de gemeente. En dat is voor niemand goed, voor medewerkers niet en voor de inwoners niet.”

De gemeente Rotterdam is bang dat het rapport cybercriminelen zal helpen in te breken op systemen van de gemeente. Hierdoor kunnen zij privacygevoelige informatie in handen krijgen, wat de gemeente wil voorkomen. De Rekenkamer Rotterdam stelt echter dat het rapport geen vertrouwelijke informatie bevat en stelt reeds zeer zorgvuldig te zijn omgegaan met de vertrouwelijkheid.

Bijlage laten onderzoeken

Desondanks wil de Rekenkamer Rotterdam een bijlage die is opgesteld door IT-bedrijf Fox-IT nader laten bekijken en indien nodig overleggen met de auteurs van deze bijlage. Hofstra benadrukt dat openbaarmaking van het rapport nog altijd voorop staat.

Meer over
Lees ook
Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint's 2024 Data Loss Landscape Report: onzorgvuldige werknemers zijn de grootste oorzaak van dataverlies bij bedrijven

Proofpoint, Inc. publiceert vandaag het eerste Data Loss Landscape-rapport. Hierin staan resultaten naar aanleiding van onderzoek over hoe huidige Data Loss Prevention (DLP)-aanpakken en dreigingen van binnenuit zich verhouden tot huidige macro-uitdagingen zoals de proliferatie van data, geavanceerde dreigingsactoren en generatieve kunstmatige int1

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.