Hoofd BND: ‘We hebben fouten gemaakt in samenwerking met NSA’

spionage

Gerhard Schindler, hoofd van de Duitse BND, erkent dat de geheime dienst in zijn samenwerking met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA fouten heeft gemaakt. Er zou onvoldoende controle zijn geweest op de doeleinden waarvoor data werd verzameld.

Dit heeft Schindler gezegd tijdens een onderzoekscommissie van het Duitse parlement. De BND en NSA hebben lange tijd nauw samengewerkt bij het bespioneren van allerlei doelen. Het ging hierbij niet alleen om doelen in crisisgebieden zoals Afghanistan en Irak, maar ook om doelwitten in Europese landen. Denk hierbij aan bedrijven, regeringen en politici.

Het bekend worden van de spionagepraktijken van de BND heeft de Duitse overheid ernstig in verlegenheid gebracht. Eerder deze week werd bekend dat ook Nederlands internetverkeer door de BND en NSA is afgeluisterd door het internetknooppunt DE-CIX in Frankfurt af te tappen. Inmiddels zou de BND in zijn geheel gestopt zijn met het delen van data over internetverkeer aan de NSA.

Meer over
Lees ook
Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis waarschuwt voor kritieke privacyrisico's in 2021

Acronis, wereldwijd leider op het gebied van cyberbescherming, waarschuwt vandaag dat uit eigen onderzoek naar recente trends in cyberaanvallen en bestaande bedrijfspraktijken is gebleken dat organisaties overal ter wereld momenteel te maken hebben met een bedreiging van de privacy en beveiliging van gegevens

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701