Hotel vervangt elektronische sleutels voor analoge varianten na cyberaanval

malware

Het Oostenrijkse hotel Romantik Seehotel Jägerwirt is getroffen door ransomware. Alle IT-systemen van het hotel werden in gijzeling genomen, waardoor geen nieuwe elektronische sleutels meer verstrekt konden worden aan nieuwe gasten. Het hotel heeft het gevraagde losgeld uiteindelijk betaald om de systemen weer toegankelijk te maken. Ook kondigt het hotel aan afscheid te nemen van elektronische sleutels om herhaling van het incident te voorkomen.

Dit meldt de Engelstalige nieuwswebsite The Local. Tegenover Motherboard verklaart hoteleigenaar Cristoph Brandstaetter bewust de publiciteit te zoeken met deze aanvallen om andere ondernemers te waarschuwen voor dit probleem. “We hebben het publiekelijk gemaakt omdat we veel collega’s en andere bedrijven zagen die ook slachtoffer werden van deze cyberaanvallen,” zei Brandstaetter. “Het is niet alleen ons hotel.”

Ransomware

Bij de aanval werd het hotel getroffen door ransomware, die alle IT-systemen van het hotel in gijzeling heeft genomen. Het is niet bekend om welke ransomware variant het gaat. De aanval leiden er onder andere toe dat het reserveringssysteem 24 uur lang onbereikbaar was. Hierdoor was het hotel niet langer in staat nieuwe elektronische sleutels af te geven aan gasten van het hotel.

Brandstaetter heeft uiteindelijk de geëiste 1.500 euro losgeld betaald aan de aanvallers om de IT-systemen van het hotel weer beschikbaar te maken. Na betaling is de encryptiesleutel inderdaad overhandigd. Brandstaetter vermoedt echter dat de kous hiermee niet af is en vreest dat de aanvallers een backdoor hebben achtergelaten in zijn IT-systemen. Deze backdoor stelt hen in staat in de toekomst eenvoudig toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk van Romantik Seehotel Jägerwirt en opnieuw systemen in gijzeling te nemen. Brandstaetter heeft een security bedrijf in de arm genomen om zijn IT-systemen door te lichten.

Lees ook
Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Dreigingsactor 'BattleRoyal' gebruikt DarkGate-malware voor cybercriminele doeleinden

Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint publiceren vandaag onderzoek over de activiteiten van dreigingsactor 'Battle Royal'. Deze actor gebruikt DarkGate- en NetSupport-malware om controle te krijgen over geïnfecteerde hosts via meerdere verschillende aanvalsketens en social engineering technieken.

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Recruiters slachtoffer van malware door lures van TA4557

Cybersecuritybedrijf Proofpoint brengt onderzoek naar buiten over nieuwe activiteit van TA4557. Dit is een financieel gemotiveerde dreigingsactor die bekend staat om het gebruik van lures met sollicitatiethema’s. Ook verspreidt het de More_Eggs backdoor, een strategische loop gemaakt voor het verlengen van de uitvoeringstijd wat de ontwijkingsmoge1