Infineon implementeert post-kwantum cryptografie op een contactloze security chip

Print

Kwantumcomputers bieden grote kansen, maar brengen ook risico’s met zich mee. Zo kan de grote rekenkracht van kwantumcomputers worden ingezet om hedendaagse encryptie-algoritmes te kraken. Infineon Technologies heeft daarom de eerste implementatie van ‘post-kwantum cryptografie’ (PQC) op een commercieel beschikbare security chip ontwikkeld en gedemonstreerd.

Naar verwachting zullen de eerste cyberaanvallen waarbij gebruik wordt gemaakt van kwantumcomputers binnen 15 tot 20 jaar plaatsvinden. Door de grote rekenkracht van kwantumcomputers zijn deze systemen in staat berekening veel sneller uit te voeren dan met de huidige generatie computers mogelijk is. De systemen brengen hierdoor de meest sterke encryptie-algoritmes die beschikbaar zijn, zoals RSA en ECC, in gevaar. Dit terwijl RSA en ECC gebruikt worden door onder andere Transport Layer Security (TLS), S/MIME en PGP/GPG.

Variant van New Hope

Onderzoekers van Infineon Technologies zijn erin geslaagd een ‘post-kwantum exchange scheme’ voor encryptiesleutels te creëren voor commercieel beschikbaar contactloze smart card chips. Dergelijke schema’s worden gebruikt om een versleuteld communicatiekanaal op te zetten tussen twee partijen. Het ontwikkelde algoritme is een variant van ‘New Hope’, een kwantum-resistent cryptosysteem waarmee Google eerder experimenteerde in een ontwikkelaars versie van de webbrowser Chrome.

“Bij Infineon zijn we er trots op de eerste partij te zijn die PQC op een contactloze smartcard heeft geplaatst. De uitdagingen bestonden onder andere uit de kleine afmetingen van de chip en het beperkte beschikbare geheugen om complexe algoritmes op te slaan en uit te voeren, evenals de transactiesnelheid”, zegt Thomas Pöppelmann van Infineon’s Chip Card & Security Division. Pöppelmann was ook betrokken bij de ontwikkeling van het New Hope algoritme, waarvoor hij samen met zijn mede-onderzoekers de Facebook Internet Defense Prize 2016 won.

Langere encryptiesleutels

Infineon stelt dat PQC in de wereld van kwantumcomputers een vergelijkbaar veiligheidniveau kan bieden dat RSA en ECC bieden in de hedendaagse wereld. Om bestand te zijn tegen de grote rekenkracht van kwantumcomputers is het echter noodzakelijk encryptiesleutels langer de maken dan de gebruikelijke 2048 bits van RSA of 256 bits van ECC. Desondanks zijn de onderzoekers erin geslaagd New Hope te implementeren op een commercieel beschikbare security chip, zonder hiervoor extra geheugen te plaatsen en de chip groter te hoeven maken.

Meer over
Lees ook
Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

Cryptshare en Spryng kondigen samenwerking aan

SMS gateway provider Spryng en Cryptshare, maker van versleutelde communicatie oplossingen, zijn verheugd om hun nieuwe technologische samenwerking aan te kondigen. Door de SMS-gateway te verbinden met Cryptshare zijn wachtwoorden voor versleutelde e-mails en bestanden op een gebruiksvriendelijke manier via SMS te verzenden

Cryptshare  - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Cryptshare - focus op internationale groei en uitbreiding van het partnernetwerk

Sinds kort heeft Cryptshare haar eerste Chief Sales Officer: deze nieuwe rol is opgepakt door Ingrid Hagen, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in IT sales. Zij is verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop- en partneractiviteiten en rapporteert aan Dominik Lehr, oprichter en CEO van de Duitse IT-security provider.

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Zijn apparatuur en software nog wel te vertrouwen?

Mensen worden via hun identiteitsbewijs, DigiD, gebruikersnaam en wachtwoord gecontroleerd en vertrouwd. Maar hoe zit het eigenlijk met het steeds grotere aantal apparaten? Naarmate meer apparaten met het Internet of Things (IoT) worden verbonden en software (onder andere via DevOps) een grotere rol in ieders leven gaat spelen, wordt digitaal vert1