Kijk uit voor oplichters die zich voordoen als Microsoft-medewerkers

hacker3

De politie waarschuwt mensen alert te zijn op oplichters die zich voordoen als een Microsoft-medewerker. De oplichters proberen burgers met behulp van een babbeltruc geldbedragen afhandig te maken. Deze vorm van oplichting is niet nieuw, maar is de afgelopen maanden in de regio Den Haag meerdere malen voorgekomen. Na de telefoongesprekken bleken geldbedragen afgeschreven te zijn van de bankrekening.

De oplichters zoekt vanuit het buitenland telefonisch contact met hun slachtoffers. De criminelen spreken doorgaans gebrekkig Engels en doen zich voor als medewerkers van Microsoft. De oplichters proberen via een babbeltruc toegang te krijgen tot de computer van slachtoffers. Een veel gebruikte smoes is dat Microsoft een virus op het systeem heeft aangetroffen en deze graag wil verwijderen.

Software installeren

Om het mogelijk te maken de malware te verwijderen zouden slachtoffers software moeten installeren. In werkelijkheid is deze software echter malware die de cybercriminelen toegang geeft tot het systeem. Ook 'verkoopt' deze groep een anti-virusscanner, die in werkelijkheid niet wordt geleverd.

De politie adviseert om niet met deze mensen in zee te gaan en het gesprek te beëindigen. Geef vooral geen inloggegevens aan deze personen.

Lees ook
Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Miljoenen berichten verspreiden LockBit 3.0

Proofpoint observeert sinds 24 april 2024 dagelijks en gedurende ongeveer een week lang campagnes met grote volumes en miljoenen berichten, gefaciliteerd door het Phorpiex-botnet.

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord