‘Kleinschalige DDoS-aanvallen leveren het grootste gevaar op’

hacker

Kleine DDoS-aanvallen met een beperkte omvang leveren de grootste bedreiging op voor bedrijven. Dergelijke aanvallen kunnen firewalls en intrusion prevention systems (IPS) offline brengen en security professionals afleiden, terwijl de aanvallers malware installeren op systemen van het bedrijf.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Corero Network Security in haar ‘DDoS Trends Report’. 71% van alle DDoS-aanvallen die het bedrijf in het eerste kwartaal van 2017 heeft gedetecteerd duurde minder dan 10 minuten. 80% had een capaciteit van minder dan 1 Gbps. Dit zijn dan ook de aanvallen die Corero Network Security als kleine DDoS-aanvallen omschrijft.

Nieuwe aanvalsmethoden testen

“In plaats van hun vermogen volledig prijs te geven door grootschalige, omvangrijke DDoS-aanvallen uit te voeren die een website verlammen, stelt het gebruik van korte aanvallen kwaadwillenden in staat netwerken te testen op kwetsbaarheden en het succes van nieuwe methodes te monitoren zonder gedetecteerd te worden. De meeste cloud-gebaseerde scrubbing oplossing detecteren geen DDoS-aanvallen die minder dan 10 minuten duren. De schade is hierdoor al veroorzaakt voordat de aanvallen zelfs maar gerapporteerd kan worden”, aldus Ashley Stephenson, CEO van Corero Network Security.

“Veel niet-verzadigende aanvallen die aan het begin van dit jaar zijn waargenomen kunnen dan ook onderdeel zijn van een testfase, waarin hackers experimenteren met nieuwe technieken voordat zij deze op industriële schaal inzetten.”

Gemiddeld 4,1 cyberaanvallen per dag

Gemiddeld hebben bedrijven te maken met 4,1 cyberaanvallen per dag, wat 9% meer is dan in het laatste kwartaal van 2016. Het merendeel van de aanvallen is klein in omvang en duurt slechts kort. Wel meldt Corero een toename van 55% te zien in het aantal aanvallen met een capaciteit van meer dan 10 Gbps in verhouding met Q4 2016.

Tot slot waarschuwt Stephenson voor de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die vanaf mei 2018 van kracht is. Zij waarschuwt dat kleinschalige DDoS-aanvallen aanvallers de mogelijkheid kunnen bieden bedrijfsnetwerken binnen te dringen en data te stelen. Het is volgens Stephenson dan ook noodzakelijk dat bedrijven goed inzicht hebben in hun netwerk om potentiële DDoS-aanvallen direct te detecteren en blokkeren.

Meer over
Lees ook
‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

‘’Innovatie op het gebied van cybersecurity blijft achter in Nederland’’

De huidige innovatiekracht in Nederland en Europa op het gebied van cybersecurity blijft achter, ten opzichte van de Verenigde Staten en China. Dat blijkt uit het deze week verschenen boek ‘Security Innovation Stories’, geschreven door Bram de Bruijn in samenwerking met Frank van Summeren.

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1