KPN kan niet bewijzen dat de BND Nederlandse gesprekken heeft afgetapt

spionage

Het onderzoek van KPN naar het afluisteren van verbindingen door de Duitse inlichtingendienst BND in opdracht van de Amerikaanse NSA geeft weinig duidelijkheid. KPN stelt niet te kunnen achterhalen of verbindingen zijn afgeluisterd en of dit Nederlandse telefoongesprekken betrof.

Dit meldt de NOS. Het bedrijf onderzocht een lijst met verbindingen die door de BND in opdracht van de NSA tussen 2005 en 2008 zouden zijn afgeluisterd. De lijst met 71 Nederlandse verbindingen is vrijgegeven door de Oostenrijkse politicus Peter Pilz. Een groot deel van de verbindingen zou eigendom zijn van KPN.

Niet bekend welke klanten zijn getroffen

KPN meldt dat het voor zover te achterhalen valt lijkt te gaan om internationaal generiek telefonieverkeer, dat werd afgehandeld via telecomnetwerken van buitenlandse providers. Het bedrijf kan echter niet meer achterhalen welke klanten tussen 2005 en 2008 hiervan gebruik maakte.

Het bedrijf heeft dus geen bewijs kunnen vinden dat Nederlandse telefoongesprekken door de BND zijn afgetapt. Wel is duidelijk dat het verbindingen betreft die via Nederland liepen, waardoor dit niet kan worden uitgesloten.

AIVD

Naast KPN wordt het incident ook onderzocht door de Nederlandse inlichtingendienst AIVD, dat in opdracht van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wordt uitgevoerd. Dit onderzoek loopt nog.

Meer over
Lees ook
D66 wilt een parlementaire enquête na verzamelen telefoongegevens door AIVD

D66 wilt een parlementaire enquête na verzamelen telefoongegevens door AIVD

De AIVD heeft zelf de gegevens van 1,8 miljoen telefoongesprekken verzameld. Dit meldt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken op een brief aan de Tweede Kamer. De minister beweerde eerder nog dat Nederland geen telefoongegevens verzamelde en dit alleen het werk was van buitenlandse inlichtingendiensten. D66 laat in een reactie op onthulling wete1

'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

'NSA en GCHQ luisteren Angry Birds af'

De Amerikaanse geheime dienst NSA en en Britse inlichtingendienst GCHQ verzamelen informatie over mobiele apps die burgers gebruiken. Onder andere de populaire game Angry Birds zou door de inlichtingendiensten worden gebruikt om gebruikersprofielen samen te stellen. Dit blijkt uit nieuwe documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden heeft vrijge1

Eric Schmidt: 'Data opslaan buiten de VS houdt de NSA zeker niet buiten'

Eric Schmidt: 'Data opslaan buiten de VS houdt de NSA zeker niet buiten'

Microsoft maakte gisteren bekend onder andere Europese gebruikers de mogelijkheid te gaan geven hun data buiten de Verenigde Staten op te slaan. Microsoft wil hiermee gebruikers meer veiligheid bieden tegen de spionagepraktijken van de inlichtingendienst NSA. Eric Schmidt, CEO van Google, stelt echter dat de maatregel van Microsoft geen enkele zin1