LastPass: ‘Gebruikers moeten hoofdwachtwoord direct wijzigen’

password-1433221-m

Gebruikers van LastPass doen er verstandig aan hun wachtwoord per direct te wijzigen. De wachtwoordmanager maakt namelijk bekend dat hackers haar servers heeft gekraakt. Hierbij zijn persoonsgegevens, user salts en authentificatiehashes buitgemaakt.

LastPass benadrukt op zijn servers een sterke vorm van encryptie te gebruiken, die nagenoeg alle gebruikers voldoende zou kunnen beschermen tegen brute force-aanvallen. Desondanks adviseert de wachtwoordmanager beheerders hun hoofdwachtwoord direct te wijzigen. Met name gebruikers die voorheen een zwak wachtwoord gebruikten zouden hier vaart achter moeten zetten, aangezien dit het kraken van het versleutelde wachtwoord vereenvoudigd.

Extra controles

De wachtwoordmanager neemt zelf ook maatregelen. Zo vind via e-mail een extra controle plaats indien gebruikers proberen in te loggen vanaf een onbekende IP-adres of apparaat. Wie twee-factor-authentificatie al had ingeschakeld hoeft deze extra stap niet te doorlopen. Iedere gebruiker moet direct na het inloggen verplicht zijn hoofdwachtwoord wijzigen. Twee-factor-authentificatie is tijdelijk verplicht gemaakt.

LastPass stelt de hack te betreuren en de situatie samen met beveiligingsexperts en autoriteiten te onderzoeken. De laatste keer dat LastPass met een hack te maken had was in mei 2011. Toen zouden ruim een miljoen LastPass wachtwoorden zijn buitgemaakt.

Lees ook
Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

Rechter oordeelt over nalatigheid bij fraude met internetbankieren

De nieuwe uniforme veiligheidsregels voor online bankieren moeten duidelijkheid geven. Financieel consulent Peter Beszelsen waarschuwde echter in een column in De Telegraaf dat slachtoffers van fraude met internetbankieren voortaan zelf moeten bewijzen dat zij zich aan de regels van banken hebben gehouden. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloe1

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Kant-en-klare ransomware te koop voor slechts 100 dollar

Een nieuwe vorm van ransomware is te koop op internet voor slechts 100 dollar. Het gaat om Power Locker, een alternatief voor de beruchte ransomware CryptoLocker. Power Locker, ook wel Prison Locker genoemd, is te koop op ondergrondse marktplaatsen voor cybercriminelen. Al langer is duidelijk dat cybercriminelen op internet allerlei kant-en-klare1