Let’s Encrypt verstrekt SSL-certificaat aan malafide website

Het Let’s Encrypt project verstrekt gratis SSL-certificaten aan beheerders. Het project heeft als doel het gehele internet te voorzien van SSL-certificaten en internet daarmee veiliger te maken. Ook cybercriminelen maken inmiddels echter gebruik van Let’s Encrypt.

Hiervoor waarschuwt beveiligingsbedrijf Trend Micro. Let’s Encrypt is een initiatief van de Internet Security Research Group (ISRG) en wordt gesteund door partijen als Mozilla, Akamai, Cisco en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Onlangs maakte Let’s Encrypt bekend het 250.000ste gratis SSL-certificaat te hebben uitgegeven. Trend Micro waarschuwt dat één van deze certificaten echter aan cybercriminelen is verstrekt.

Subdomein van een legitiem domein

Het beveiligingsbedrijf heeft een subdomein van een legitiem domein ontdekt waarop een advertentie lijkt te worden aangeboden. Trend Micro meldt vanaf 21 december webverkeer te zien dat naar de malafide webpagina wordt geleid. Dit verkeer zou voornamelijk uit Japan afkomstig zijn. De advertentie op de pagina stuurt gebruikers door naar malafide websites waarop de Angler exploitkit wordt aangeboden. Deze exploitkit maakt misbruik van bekende kwetsbaarheden in software. Indien bezoekers van deze webpagina software op hun machine niet up-to-date hebben gehouden kunnen zij besmet raken met malware. In dit specifieke geval richten de aanvallers achter de malafide webpagina zich op fraude met online bankieren.

De malafide webpagina is voorzien van een SSL-certificaat dat is verstrekt door Let’s Encrypt. Het project valideert domeinnamen waarover certificaten worden aangebracht door deze naast de Google safe browsing API te leggen. In deze API zijn domeinnamen opgenomen waarvan bekend is dat zij voor malafide doeleinden worden gebruikt. Door een subdomein aan te maken op een legitieme domeinnaam hebben de aanvallers dit controlemechanisme weten te omzeilen.

Toegang tot het beheerderspaneel

Trend Micro laat in het midden om welke domeinnaam het gaat, aangezien de beheerder van de website het malafide subdomein nog niet heeft verwijderd. Ook is niet bekend hoe de aanvallers erin zijn geslaagd het subdomein aan te maken. Het ligt echter voor de hand dat zij hiervoor toegang hebben weten te krijgen tot het beheerderspaneel van de website.

Trend Micro heeft zowel de beheerder van het domein waarop het malafide subdomein is aangemaakt als Let’s Encrypt op de hoogte gesteld van het probleem.

Meer over
Lees ook
‘Kinderen willen speciale internetpolitie’

‘Kinderen willen speciale internetpolitie’

Kinderen blijken veilig internet, bescherming tegen schadelijk materiaal en goed geregelde privacy het belangrijkste te vinden rond internet. Het is dan ook van belang kinderen wegwijs te maken op het internet. Kinderen zelf willen deze kennis vooral op doen op school, terwijl ouders dit juist als een taak voor thuis zien. Ook voor de overheid zou1

Internetgebruikers ‘snacken’ vooral op smartphones en tablet

Internetgebruikers ‘snacken’ vooral op smartphones en tablet

Het internetgebruik op mobiele devices (smartphone en tablet) verschilt aanzienlijk van het gebruik op de pc of laptop. Gebruikers vertonen op mobiele devices ‘snackgedrag’: veel korte sessies van nauwelijks één minuut. Op de pc en laptop duurt een sessie een stuk langer, namelijk ongeveer een halfuur. Ook valt op dat gebruikers op mobiele devices1

Studenten ontdekken gaten in beveiliging websites UvA en HvA

Studenten ontdekken gaten in beveiliging websites UvA en HvA

De Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam lekken beide inloggegevens van studenten. De inlogpagina’s van beide onderwijsinstellingen zouden gebruik maken van verouderde SSL-certificaten om de verbinding waarover inloggegevens worden verzonden te beveiligen. Dit verouderde certificaat bevat een beveiligingslek, waardoor aanvallers i1