Malafide insiders zorgen voor de grootste schade

De gemiddelde kosten die bedrijven moeten maken om te herstellen van een cyberaanval variëren flink per land. Kwaadwillend personeel zorgt voor veruit de grootste schade.

Dit blijkt uit de 2016 SANS State of Application Security survey, waarvan beveiligingsbedrijf CheckMarx de resultaten in een infographic heeft verzameld. De schade door een cyberaanval is het grootste in de Verenigde Staten (VS), met een gemiddelde schadepost van 15,4 miljoen dollar. Duitsland is het Europese land waar bedrijven de meeste schade leiden: gemiddeld 7,5 miljoen dollar.

Insiders richten veel schade aan

Malafide insiders veroorzaken met gemiddeld 145.000 dollar de meeste schade van alle dreigingen. Op de tweede plaats staan Denial of Service (DoS)-aanvallen met gemiddeld 127.000 dollar schade, gevolgd door web-gebaseerde aanvallen (96.000 dollar), phishing (86.000 dollar) en malafide code (82.000 dollar).

Aanvallen door malafide aanvallers kosten de meeste tijd om op te lossen. Gemiddeld hebben bedrijven bijna twee maanden nodig om deze problemen op te lossen. Ook maatregelen die genomen worden nadat een apparaat wordt gestolen of verloren is tijdrovend. Hiervoor hebben bedrijven gemiddeld bijna 50 dagen nodig. Aanvallen door botnets, virussen, wormen en trojans zijn relatief snel opgelost. Bedrijven hebben hier gemiddeld twee à drie dagen voor nodig.

Infographic

Meer resultaten van het onderzoek zijn te vinden in de onderstaande infographic.

Meer over
Lees ook
Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Persbericht: Twee derde van de organisaties in de Benelux was in 2022 het slachtoffer van spearphishing

Barracuda Networks heeft zijn 2023 Spearphishing Trends Rapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat ruim twee derde (68%) van de ondervraagde organisaties in de Benelux in 2022 het slachtoffer was van spearphishing. Dat is beduidend hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 50 procent. Ook doen bedrijven in de Benelux aanzienlijk langer over het detec1