Malware misbruikt beveiligingscamera’s om data te versturen

beveiligingscamera-pixabay-StockSnap

Zeer gevoelige data wordt in sommige gevallen opgeslagen op een zogeheten air-gapped netwerk, dat is geïsoleerd van het internet en andere netwerken. Dit maakt het voor aanvallers moeilijk data vanaf deze netwerken te versturen naar bijvoorbeeld een eigen server. Nieuwe malware maakt dit via een omweg toch mogelijk. aIR-Jumper gebruikt het infraroodlampje in beveiligingscamera’s om data te versturen.

De malware is ontwikkeld door onderzoekers Mordechai Guri en Yuval Elovici van de Israëlische Ben-Gurion Universiteit van de Negev en Dima Bykhovsky van het Shamoon College of Engineering. Het gaat om proof-of-concept malware waarmee de onderzoekers hun aanvalsmethodiek willen demonstreren. Deze malware kan worden geïnstalleerd op computers die interactie hebben met infraroodbeveiligingscamera’s of zijn verbonden met hetzelfde netwerk als de camera. Via deze systemen kunnen de aanvallers met behulp van aIR-Jumper de camera’s aanvallen.

Data versturen

Zodra een camera is gecompromitteerd kan de malware worden gebruikt om data te versturen via het infraroodlampje in de camera. Dit doet de malware door data om te zetten in binaire code en vervolgens de API van de camera te gebruiken om het infraroodlampje te laten knipperen. Een aanvaller die zicht heeft op deze camera kan dit vervolgens opnemen, waarna dit signaal met behulp van speciale software omgezet kan worden in data.

Het is ook mogelijk de aanval omgedraaid uit te voeren, waarbij een aanvallers met behulp van een infrarood-LED een commando doorgeeft aan een camera. De malware bekijkt in dit geval de beelden van de camera, detecteert het via infrarood verstuurde signaal en zet dit signaal om in een commando, dat vervolgens wordt uitgevoerd.

Onderzoekspaper

Meer informatie over aIR-Jumper is te vinden in een onderzoekerspaper die Guti, Elovici en Bykhovsky hebben gepubliceerd.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.