Medische gegevens van patiënten Isala ziekenhuis uitgelekt

De medische gegevens van honderden patiënten van het Isala ziekenhuis in Zwolle zijn gestolen. Het gaat om 504 patiënten die onder behandeling zijn op de afdeling plastische chirurgie. Onder andere patiëntnummers, geboortedata en informatie over het carpale-tunnelsyndroom zijn uitgelekt. Het carpale-tunnelsyndroom is een beknelling van de zenuw die in het midden van de arm loopt.

De gestolen data stond op een privé laptop van een coassistente, iets wat niet is toegestaan. Deze laptop is gestolen, waardoor de data van patiënten mogelijk in handen is gevallen van onbevoegden. Het Isala ziekenhuis heeft al laten weten een onderzoek te starten naar het incident. Daarnaast is het datalek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en heeft het ziekenhuis een excuusbrief gestuurd naar alle getroffen patiënten.

“De laptop beschikte over wachtwoordbeveiliging, maar als de patiëntinformatie alsnog door derden wordt ingezien zullen we de gedupeerden opnieuw inlichten”, zegt persvoorlichter Astrid Nauta van het Isala ziekenhuis tegen de Volkskrant. Het is niet duidelijk hoe het Isala ziekenhuis dit wil controleren.

Meer over
Lees ook
‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

‘Privacy brokkelt al jaren af’ WatchGuard voorspelt massale opstand

Watchguard Technologies luidt de noodklok. Ondanks aangescherpte privacywetgeving en toegenomen aandacht voor het onderwerp brokkelt de privacy van gebruikers al jaren af.

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

NEN lanceert keurmerk op basis van internationale privacy norm ISO/IEC 27701

Op 16 december 2020 lanceert NEN het keurmerk voor privacy informatie management. Dit keurmerk wordt afgegeven aan organisaties die voldoen aan de eisen uit de norm ISO/IEC 27701. De eisen voor onafhankelijke beoordeling door certificerende instellingen zijn vastgelegd in het certificatieschema NCS 27701

10 zaken waarmee de CISO in 2021 rekening moet houden

10 zaken waarmee de CISO in 2021 rekening moet houden

Een kristallen bol zou erg handig zijn in deze onzekere tijden, aangezien we een jaar ingaan waarin alles anders is dan verwacht. 2021 zal nieuwe kansen bieden, maar we mogen er ook van uitgaan dat er allerlei nieuwe en schadelijke bedreigingen opduiken. Met welke 10 belangrijke zaken moet je als CISO rekening houden in 2021? Netskope zet ze op ee1