Microsoft brengt XP-update uit om ernstig lek in Internet Explorer te dichten

hacker

Microsoft heeft het ernstige beveiligingslek in Internet Explorer gedicht. Het Amerikaanse IT-bedrijf ook een update uit voor Windows XP, waarmee de kwetsbaarheid ook op dit verouderde besturingssysteem wordt gedicht.

Het is opvallend dat Microsoft ook voor Windows XP een update heeft uitgebracht, aangezien het besturingssysteem sinds 8 april 2014 niet meer wordt ondersteund. Het bedrijf brengt officieel dan ook geen nieuwe updates meer uit voor Windows XP. Microsoft stelt echter dat deze specifieke kwetsbaarheid dusdanig ernstig is dat een uitzondering wordt gemaakt.

Systemen volledig overnemen

De kwetsbaarheid is aanwezig in Internet Explorer 6 t/m 11. Het beveiligingsgat stelt hackers in staat via de webbrowser machines van gebruikers te infecteren met malware en deze uiteindelijk volledig over te nemen. Een hacker kan bijvoorbeeld een website opzetten waar malware wordt aangeboden en vervolgens proberen slachtoffer met een truc naar deze website te lokken. Zodra het doelwit de website via Internet Explorer bezoekt is zijn of haar systeem besmet met de malware. De hacker kan vervolgens ongehinderd zijn gang gaan op de machine.

De update wordt automatisch geïnstalleerd voor gebruikers die de automatische update-feature van Windows hebben ingeschakeld. Gebruikers die deze functie uit hebben gezet moeten de update handmatig installeren.

 
Lees ook
ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET Threat Intelligence verbetert cybersecurity-inzicht door integratie met Elastic Security

ESET heeft een nieuw partnerschap en integratie aangekondigd, dankzij zijn uniforme API-gateway. Deze ontwikkeling faciliteert naadloze verbindingen met verschillende leveranciers van cybersecurity, zoals de recente integratie met Elastic, een search-powered AI-bedrijf.

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Denk aan een sterk wachtwoord op World Password Day 2024

Wachtwoorden zijn een van de eerste kritieke barrières tussen een persoon, een dreigingsactor en een succesvolle cyberaanval. Een veelvoorkomende fout die mensen maken is het gebruik van steeds dezelfde loginnaam of hetzelfde e-mailadres en wachtwoord

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.