Microsoft laat gebruikers data buiten de VS opslaan

spionage

Microsoft gaat gebruikers de mogelijkheid bieden hun data voortaan buiten de Verenigde Staten op te slaan. Met de maatregel wil Microsoft het voor de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onmogelijk maken de gebruikers binnen de wet te bespioneren.

Het Amerikaanse IT-bedrijf is door de NSA in verlegenheid gebracht nadat bleek dat ook het interne serverkeer van Microsoft door de inlichtingendienst werd afgeluisterd. Microsoft is overigens niet het enige doelwit. Documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden lieten zien dat ook het serververkeer van Google en Yahoo niet veilig is voor de NSA.

Niet voor Amerikanen

Microsoft wil gebruikers die in hun maag zitten met de spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst tegemoet komen. Het bedrijf zegt daarom tegen de Financial Times gebruikers de mogelijkheid te gaan geven hun data niet langer in het land op te slaan. Alleen niet-Amerikaanse gebruikers, waaronder dus Europeanen, kunnen gebruik maken van de mogelijkheid.

Het is niet duidelijk op welk termijn de optie data buiten de VS op te slaan beschikbaar wordt.

Lees ook
Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Het dynamische duo: waarom de CIO en CISO van moderne ondernemingen moeten samenwerken

Organisaties die een succesvolle strategie voor cybersecurity of databescherming willen, hebben daarvoor gedegen processen voor interne communicatie en samenwerking nodig. Met name de dynamiek tussen de CIO en CISO kan van invloed zijn op de besluitvorming voor de korte en lange termijn.

HSD Jaarverslag 2023

HSD Jaarverslag 2023

Het Security Delta (HSD) ecosysteem floreert en vierde in 2023 haar 10-jarig jubileum. Terugkijkend op afgelopen jaar, kunnen we stellen dat HSD Office weer heeft gepresteerd. Met en via partners is maatschappelijke en economische waarde gecreëerd.

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

SecuMailer eerste aanbieder qREMS-gecertificeerde Dienst voor Aangetekend E-mailen

Logischer is de qREMS-gecertificeerde Dienst voor aangetekend E-mailen van SecuMailer. Secumailer garandeert om te beginnen dat een bericht wordt bezorgd en onderweg niet kan worden gemanipuleerd. Daarnaast is er voor elke mail een ontvangstrapport.