Microsoft vergeet eigen dienst op de hoogte te stellen van 0-day-bug

Microsoft is pijnlijk de fout in gegaan. Het bedrijf heeft een derde partij op de hoogte gesteld van een zero day-kwetsbaarheid, maar vergat te controleren of de eigen software hiervoor ook kwetsbaar was.

"Betalingsnetwerken kampen met een probleem waardoor je een transactie twee keer kan rapporteren en vervolgens meerdere keren betaald krijgt. Zij rapporteerde het probleem bij een aantal betalingsnetwerken, maar vergaten het probleem aan te kaarten bij het eigen betalingsnetwerk dat via Bing loopt. Dit terwijl het Microsoft Vulnerability Research (MSVR) team hier juist voor bedoeld is", zei Jeremy Brown, securityspecialist bij Microsoft, volgens The Register op de Australische conferentie AusCERT. Via Bing kunnen onder andere Amerikanen producten aanschaffen.

Impact op eigen bedrijf controleren

De fout is opvallend, aangezien Microsoft al jaren kwetsbaarheden pas naar buiten brengt nadat duidelijk is welke impact het probleem op Microsoft zelf heeft. "Voordat we een bug rapporteren willen we weten welke impact dit heeft op Microsoft. We houden het vulnerability rapport niet zo zeer tegen tot we het probleem hebben verholpen, maar willen wel weten of ook wij hierdoor zijn getroffen. Hierdoor kunnen we een gelijktijdige lancering coördineren", aldus Brown.

Deze werkwijze wordt overigens niet alleen gehanteerd bij kwetsbaarheden in de eigen software, maar ook bij technologieën die door veel bedrijven en diensten worden gebruikt. Denk hierbij aan het SSL-protocol.

 
Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1