Minister Van der Steur: ’Telecom- en internetproviders moeten onder bewaarplicht verzamelde data verwijderen’

privacy

De bewaarplicht werd begin maart door de rechter in Den Haag tijdens een kort geding van tafel geveegd. Telecom- en internetproviders hebben al laten weten in het kader van deze uitspraak geen nieuwe gegevens meer op te slaan. Oude data werd echter nog wel bewaard. De nieuwe Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur waarschuwt echter dat deze data verplicht verwijderd moet worden.

Van der Steur geeft in een brief aan de Tweede Kamer uitleg over de data die de afgelopen jaren in het kader van de bewaarplicht is verzameld. De minister meldt dat er voor het opslaan van privégegevens van burgers altijd een juridische grondslag moet zijn. Nu de bewaarplicht door de rechter ongeldig is verklaard ontbreekt deze juridische grondslag. Dit betekent in de praktijk dat providers verplicht zijn de data te verwijderen die zij afgelopen jaren onder de bewaarplicht hebben verzameld.

Telecom- en internetproviders hadden tot nu toe geen idee wat zij aan moesten met deze eerder verzamelde data en gaven dan ook massaal aan dit nog te onderzoeken. Met zijn uitleg brengt Van der Steur nu dus een einde aan deze onduidelijkheid.

Meer over
Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

Continuous data protection: een eerste vereiste voor herstel van ransomware-aanvallen

Continuous data protection: een eerste vereiste voor herstel van ransomware-aanvallen

De allereerste ransomware werd in 1989 op de wereld losgelaten. Deze luisterde naar de naam PS Cyborg en werd verspreid via floppy disks. De encryptie ervan kon eenvoudig ongedaan worden gemaakt. De makers vroegen hun slachtoffers om losgeld naar een postbus in Panama te verzenden. Het ging om 189 dollar in contanten.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1