Mobiele apparaten hebben bij drie op de vier bedrijven voor datalek gezorgd

data

Bijna driekwart van de grote bedrijven (74%) heeft te maken gehad met een datalek die is veroorzaakt door problemen met mobiele beveiliging. Een groot probleem, aangezien bijna 82% van de bedrijven gebruikers via mobiele apparaten toegang hebben tot tenminste de helft van alle zakelijke data.

Dit blijkt uit onderzoek van IDG Research, dat is uitgevoerd in opdracht van mobiele beveiliger Lookout. Voor het onderzoek zijn 100 IT-managers ondervraagd. Binnen bedrijven worden de mobiele besturingssystemen Android (48%) en iOS (42%) het meest gebruikt. De meeste datalekken door mobiele apparaten zijn veroorzaakt door:

  • Apps die kwetsbaarheden bevatten (38%)
  • Mobiele apps waarin malware zit verstopt (36%)
  • Het gebruik van onbeveiligde WiFi-verbindingen (30%)

Malafide apps leiden tot de meeste zorgen

De ondervraagde IT-managers maken zich vooral veel zorgen om:

  • Apps die malware bevatten (73%)
  • Apps die toegang hebben tot gevoelige data of deze zelfs doorsturen (66%)
  • Apps die kwetsbaarheden bevatten (64%)
  • Onbeveiligde WiFi-verbindingen (63%)
  • Malafide configuratieprofielen (61%)
  • Rooted of gejailbreakte apparaten (59%)
  • Apps die niet uit officiële appwinkels afkomstig zijn (51%)

95% van de IT-managers stelt dat toegang tot data vanaf mobiele apparaten het risico op datalekken vergroot. Voor veel managers is dit dan ook reden de beveiliging van mobiele apparaten op te schroeven. 90% van de respondenten geeft aan in de komende twaalf maanden te willen investeren in mobiele beveiliging.

Lees ook
Qualys voegt External Attack Surface Management (EASM) toe aan het Qualys Cloud Platform

Qualys voegt External Attack Surface Management (EASM) toe aan het Qualys Cloud Platform

Qualys, Inc. een pionier en marktleider op het gebied van cloudgebaseerde compliance-, beveiligings- en IT-oplossingen, kondigt vandaag aan dat het External Attack Surface Management (EASM)-mogelijkheden toevoegt aan het Qualys Cloud Platform. De nieuwe functionaliteit, die is geïntegreerd in CyberSecurity Asset Management 2.0, voegt een weergave1

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Proofpoint: Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's

Microsoft kondigde in oktober 2021 en februari 2022 aan dat het XL4- en VBA-macro's standaard gaat blokkeren voor Office-gebruikers. De wijzigingen zijn uiteindelijk dit jaar van start gegaan. Cybercriminelen hebben hier op gereageerd door af te stappen van macro-gebaseerde aanvallen.