Nederland blijft populair onder cybercriminelen

hacker3

Nederlandse servers blijven populair onder cybercriminelen. Nederland staat dit jaar opnieuw op de eerste plek in Europa als het gaat om servers die voor cybercrimedoeleinden worden ingezet.

Persbureau ANP meldt dat Symantec dit bekend heeft gemaakt in haar jaarlijkse dreigingsrapport, die de beveiliger presenteert tijdens de cybertop die deze week in Den Haag wordt georganiseerd. Wereldwijd staat ons land op de vierde positie als het gaat om servers die spam- en phishingmailtjes versturen, botnets aansturen of voor andere criminele doeleinden worden gebruikt. Alleen de Verenigde Staten, China en India gaan ons land voor.

Daders komen niet altijd uit Nederland

Dat cyberaanvallen worden opgezet via servers in Nederland wil overigens niet zeggen dat de daders achter deze aanvallen ook uit Nederland komen. Zij kunnen immers via internet vanuit ieder willekeurig land verbinding maken met de servers in Nederland. Ons land is door zijn kwalitatief goede digitale infrastructuur een geliefd hostingland, zowel onder ‘normale’ gebruikers als cybercriminelen.

Symantec kijkt in het rapport ook naar malware. In totaal zag het bedrijf 317 miljoen nieuwe malware-stukjes op internet verschijnen. Ransomware speelt hierbij een steeds belangrijkere rol. Deze vorm van malware neemt data van slachtoffers in gijzeling, waarna cybercriminelen losgeld eisen in ruil voor toegang tot de data.

Nieuwe manier om bedrijven binnen te dringen

Het beveiligingsbedrijf wijst ook op een nieuwe aanvalsmethode om bedrijven binnen te komen. Hierbij richten aanvallers zich op websites die vaak door werknemers van het bedrijf worden bezocht. Aanvallers besmetten deze website met malware, die bijvoorbeeld wordt verstopt in een legitieme software-update. Zodra een werknemers van het bedrijf in deze truc trapt zijn de aanvallers binnen.

Lees ook
95 procent van alle geldautomaten draait nog op Windows XP

95 procent van alle geldautomaten draait nog op Windows XP

Microsoft stopt in april met de ondersteuning voor Windows XP. Dit betekent dat het bedrijf geen beveiligingsupdates meer zal uitbrengen. Gebruikers lopen dus gevaar. Een groot probleem voor exploitanten van geldautomaten. Maar liefst 95 procent van alle geldautomaten wereldwijd draait op dit moment nog op Windows XP. Dit blijkt uit onderzoek van1

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

Hackers gebruiken televisies en koelkasten om spam te versturen

De Internet-of-Things is een ontwikkeling waar bij allerlei dagelijkse apparaten worden verbonden met internet. Ook deze apparaten worden hierdoor kwetsbaar voor cybercriminelen. Dit blijkt onder andere uit de ontdekking van een botnet dat deels is opgebouwd uit televisies en tenminste één koelkast. Het botnet is ontdekt door beveiligingsonderzoe1

'Concrete cyberdreigingen hebben veel meer impact dan waarschuwingen'

'Concrete cyberdreigingen hebben veel meer impact dan waarschuwingen'

Directe dreigingen hebben een aanzienlijk grotere impact op gebruikers dan andere tactieken zoals waarschuwingen over kwetsbaarheden. Door tactieken van cybercriminelen te hanteren kunnen beveiligingsonderzoekers gebruikers dan ook laten schrikken en hen via deze weg motiveren hun beveiliging te verbeteren. Concrete bedreigingen hebben dus meer im1