Nederlanders vertrouwen overheid en telco’s niet met persoonlijke gegevens

privacy

Nederlanders hebben maar weinig vertrouwen in de overheid als het gaat om de bescherming van persoonlijke gegevens. 69% van de burgers verwacht dat zijn persoonlijke gegevens het komend jaar door onbevoegden worden ingezien. Ook de telecomsector, die eveneens veel persoonlijke gegevens van burgers in handen heeft, wordt niet vertrouwd. 68% verwacht het komend jaar een datalek bij hun telecomprovider.

Dit blijkt uit cijfers van de Unisys Security Insights survey. Het onderzoek ondervroeg consumenten in twaalf landen naar hun inschatting van de mogelijkheid dat hun persoonlijke gegevens – in handen van zeven typen organisaties, waaronder vliegtuigmaatschappijen, transportorganisaties, financiële instellingen, overheidsinstellingen, de gezondheidszorg, de retail en de telecom – komend jaar worden ingezien door onbevoegden. Vliegtuigmaatschappijen en transportorganisaties worden als veiliger beoordeeld. Hier verwacht slechts 41 procent van de ondervraagden een datalek.

Herinnering voor bedrijven

Jim Vlaming, account executive public safety and justice bij Unisys Nederland NV: “Het Nederlandse publiek heeft weinig vertrouwen in overheidsinstellingen en telecomorganisaties als het over de beveiliging van hun persoonlijke gegevens gaat. Deze bevindingen dienen als een herinnering voor bedrijven en instellingen om hun veiligheidsmaatregelen te reviewen en geavanceerde veiligheidsmaatregelen te implementeren, om consument te beschermen tegen cyber aanvallen en het klantvertrouwen te vergroten.”

Maar liefst 71% van de ondervraagde burgers aangeeft authentificatie met uitsluitend een gebruikersnaam en wachtwoord voldoende veilig is voor toegang tot online overheidsdiensten als DigiD. Dit is opvallend, aangezien tegelijkertijd slechts 23% van mening is dat dergelijke beveiliging voldoende veiligheid biedt voor e-mail, terwijl 34% dit veilig genoeg vind voor sociale media.

 
Meer over
Lees ook
Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Sociaal ontwikkelbedrijf Ergon houdt communicatie veilig met Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatieoplossingen, maakt bekend dat Ergon heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kan een selecte groep medewerkers die met persoonsgevoelige informatie van werkzoekenden werkt, op een veilig manier gegevens mailen naar de betrokken instanties.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

Een veilige omgeving door een alarmsysteem met meldkamer

In december 2021 stond het aantal geregistreerde inbraken op ruim 59.500. In de afgelopen jaren heeft het aantal inbraken grote schommelingen meegemaakt, maar het gemiddelde aantal inbraken is over de gehele periode van 2016 tot 2021 wél gedaald. De categorie waar de grootste afname in inbraken op te merken was, is woninginbraak.