Nederlandse bedrijven getroffen door nieuwe ransomware uitbraak

malware

Meerdere Nederlandse bedrijven zijn getroffen door ransomware die wereldwijd voor problemen zorgen. Onder andere containerterminal APM, onderdeel van Maersk, is getroffen door een storing en ligt naar verluid in zijn geheel plat.

"Er is sprake van paniek bij bedrijven", zegt directeur Ronald Prins van Fox-IT tegenover de NOS. "Ze merken dat er één computer is getroffen en schakelen hun hele netwerk uit." Door deze maatregel kan Fox-IT niet op afstand meekijken met klanten en moet het bedrijf fysiek langs voor een inspectie.

Wereldwijd slachtoffers

De ransomware maakt wereldwijd slachtoffers. Zo meldt APM dat niet alleen de activiteiten in Nederland door de uitbraak stil liggen, maar ook in Marokko. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) geeft aan verder geen Nederlandse slachtoffers te kennen.

Ook in Oekraïne en Rusland leidt de ransomware tot problemen. In Oekraïne zijn zowel overheidsnetwerken, banken en energiebedrijven getroffen door de ransomware. Daarnaast is het vliegveld van Kiev getroffen door de malware, waardoor vluchten mogelijk vertraging oplopen. In Rusland meldt staatsoliebedrijf Rosneft besmet te zijn, al zou dit geen gevolgen hebben voor de productie. Ook bedrijven in Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en India melden besmettingen.

Petrwrap/Petya

Costin Raiu, directeur van het Global Research and Analysis Team van Kasperksy Lab, meldt op Twitter dat het gaat om de ransomware Petrwrap/Petya. Details over de malware zijn vooralsnog onbekend. Wel valt op dat de ransomware zich snel lijkt te verspreiden, wat ook bij de recente uitbraak van de ransomware WannaCry het geval was. Avira meldt dat Petrwrap/Petya gebruik maakt van dezelfde SMB-kwetsbaarheid als WannaCry: ETERNALBLUE.

Lees ook
Hackers verstoppen malware in metadata van PNG-bestand

Hackers verstoppen malware in metadata van PNG-bestand

Hackers zijn erin geslaagd malware te verstoppen in PNG-afbeeldingen. De malware nestelt zich in de metadata van de afbeeldingen en worden hierdoor op dit moment nog niet door virusscanners gedetecteerd. De nieuwe distributiemethode voor malware is ontdekt door de analist Peter Gramantik van het beveiligingsbedrijf Securi. Gramantik beschrijft de1

Europol: 'Ransomware is een miljoenenbusiness'

Europol: 'Ransomware is een miljoenenbusiness'

Het in gijzeling nemen van data van zowel bedrijven als consumenten en eisen van losgeld is een miljoenenbusiness. Tienduizenden slachtoffers van ransomware hebben inmiddels losgeld betaald. Dit stelt Europol, dat in samenwerking met het Nederlandse Nationale High Tech Crime Unit (NHTCU) ransomware heeft onderzocht. De opsporingsinstanties stellen1

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Supermalware The Mask vormt meest geavanceerde cyberbedreiging

Stuxnet was tot nu toe de meest geavanceerde malware. Het lijkt er echter op dat Stuxnet door een nieuw ontdekte vorm van malware van de troon is gestoten. De 'supermalware' The Mask wordt omschreven als 'de meest geavanceerde cyberbedreiging van dit moment'. De malware Stuxnet is wereldberoemd. De malware viel gericht Iraanse nucleaire installati1