Nederlandse leger gaat vijftien hackers opleiden

hacker3

Het Nederlandse leger gaat hackers opleiden om aanvallen uit te voeren op vijandige computersystemen. Een vijftiental hackers worden opgeleid door het Nederlandse securitybedrijf Fox-IT. De opleiding moet dit jaar nog beginnen.

De Volkskrant meldt dat verschillende betrokkenen bij dit project het opleiden van de 'cybercommando's' heeft bevestigd. De nieuwe militairen zouden onderdeel moeten gaan uitmaken van een grotere cybermacht van ongeveer twee honderd soldaten. Deze cybersoldaten worden niet alleen in staat cyberaanvallen af te slaan, maar moeten deze ook zelf kunnen uitvoeren.

Computers van de vijand uitschakelen

'Het gaat erom dat je in een militair conflict de vijand het gebruik van zijn middelen ontzegt', zegt Hans Folmer, commandant van de Taskforce Cyber, tegenover De Volkskrant. 'Dus beschiet je een tank, bombardeer je een commandopost en probeer je hun computers uit te schakelen.'

De cybersoldaten worden in periodes dat er geen missies zijn gestationeerd bij de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst (MIVD). Dit is de militaire variant van de AIVD.

Geselecteerd uit eigen personeelsbestand

De vijftien hackers die worden opgeleid zijn geselecteerd uit het bestaande personeelsbestand van defensie. Een interne competitie heeft het vijftiental aangewezen als de meest geschikte kandidaten. Ook tientallen andere soldaten zouden cyber-gerelateerde functies gaan vervullen. Denk hierbij aan het adviseren van de legercommandant op dit gebied.

Lees ook
DTC waarschuwde bedrijven al 35.000 keer voor cyberdreigingen

DTC waarschuwde bedrijven al 35.000 keer voor cyberdreigingen

Het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van EZK, heeft sinds juni 2021 ruim 35.000 keer bedrijven proactief gewaarschuwd voor een ernstige bedrijfsspecifieke digitale dreiging of kwetsbaarheid. In de zomer van 2022 stond de teller nog op ruim 1.700 notificaties.

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

Phishers maken in toenemende mate gebruik van browsergebaseerde social-engineeringstrategieën. Daarnaast groeit de malware dat banden heeft met natiestaten. Ook nemen de hoeveelheid zerodaymalware en de zogenaamde ‘living-off-the-land attacks’ toe. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).

security.txt verplicht voor overheid

security.txt verplicht voor overheid

Per 25 mei 2023 is security.txt toegevoegd aan de 'Pas toe of leg uit'-lijst van Forum Standaardisatie. Dit betekent dat Nederlandse gemeenten, provincies, rijk, waterschappen en alle uitvoeringsorganisaties verplicht zijn om deze open standaard toe te passen.