Nederlandse leger gaat vijftien hackers opleiden

hacker3

Het Nederlandse leger gaat hackers opleiden om aanvallen uit te voeren op vijandige computersystemen. Een vijftiental hackers worden opgeleid door het Nederlandse securitybedrijf Fox-IT. De opleiding moet dit jaar nog beginnen.

De Volkskrant meldt dat verschillende betrokkenen bij dit project het opleiden van de 'cybercommando's' heeft bevestigd. De nieuwe militairen zouden onderdeel moeten gaan uitmaken van een grotere cybermacht van ongeveer twee honderd soldaten. Deze cybersoldaten worden niet alleen in staat cyberaanvallen af te slaan, maar moeten deze ook zelf kunnen uitvoeren.

Computers van de vijand uitschakelen

'Het gaat erom dat je in een militair conflict de vijand het gebruik van zijn middelen ontzegt', zegt Hans Folmer, commandant van de Taskforce Cyber, tegenover De Volkskrant. 'Dus beschiet je een tank, bombardeer je een commandopost en probeer je hun computers uit te schakelen.'

De cybersoldaten worden in periodes dat er geen missies zijn gestationeerd bij de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst (MIVD). Dit is de militaire variant van de AIVD.

Geselecteerd uit eigen personeelsbestand

De vijftien hackers die worden opgeleid zijn geselecteerd uit het bestaande personeelsbestand van defensie. Een interne competitie heeft het vijftiental aangewezen als de meest geschikte kandidaten. Ook tientallen andere soldaten zouden cyber-gerelateerde functies gaan vervullen. Denk hierbij aan het adviseren van de legercommandant op dit gebied.

Lees ook
Venafi: bijna tweederde bedrijven denkt te zijn aangevallen door staatshackers

Venafi: bijna tweederde bedrijven denkt te zijn aangevallen door staatshackers

Venafi maakt de resultaten bekend van een onderzoek naar de impact van het toenemend aantal cyberaanvallen door staatshackers en de recente geopolitieke ontwikkelingen. 64% van ruim 1.100 ondervraagde securitymanagers denkt dan hun organisatie is aangevallen door hackers die in opdracht van landsregeringen werken. Verder heeft 66% de cyberstrategi1

Staatsgelieerde cyberaanvallen richten zich op journalisten

Staatsgelieerde cyberaanvallen richten zich op journalisten

Journalisten en mediabedrijven zijn populaire doelwitten. Onderzoekers van Proofpoint hebben vastgesteld dat APT-actoren (Advanced Persistent Threat), met name die door de staat gesponsord of aan de staat gelieerd, zich voordoen als of zich richten op journalisten en mediabedrijven vanwege de informatie die zij kunnen bieden.

KPN: Helft Nederlandse bedrijven bang voor cyberaanval

KPN: Helft Nederlandse bedrijven bang voor cyberaanval

De meerderheid van de Nederlandse bedrijven zegt niet goed genoeg te zijn voorbereid op een cyberaanval en ligt hier wel eens wakker van. Dit blijkt uit de Monitor Digitale Transformatie, een jaarlijks onderzoek van KPN onder managers die verantwoordelijk zijn voor de digitale transformatie bij hun bedrijf.